OPEC se așteaptă la o creștere aproape zero a cererii globale de țiței

OPEC se așteaptă la o creștere aproape zero a cererii globale de țiței
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mar 2020

Cererea globală de țiței va stagna anul acesta, din cauza epidemiei de coronavirus (Covid-19), care ar urma să afecteze economiile din diverse regiuni, a anunțat miercuri Organizația Statelor Producătoare de Petrol, în raportul său anual, transmit Reuters și DPA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cererea va crește cu doar 60.000 barili pe zi (bpd), la 99,7 milioane bpd, în timp ce anterior OPEC previziona o creștere cu 480.000 bpd, scrie Agerpres.

Cele 14 state membre ale cartelului au pompat luna trecută 27,8 milioane bpd. Conform prognozelor OPEC, este cu 1,5 milioane bpd mai mult decât aveau nevoie piețele în primul trimestru din acest an.

Tot mai mulți producători americani de petrol reduc cheltuielile și forajele, din cauza scăderii accentuate a prețurilor țițeiului CITEȘTE ȘI Tot mai mulți producători americani de petrol reduc cheltuielile și forajele, din cauza scăderii accentuate a prețurilor țițeiului

"Ținând cont de cele mai recente evoluții, riscurile negative contrabalansează indicatorii pozitivi și sugerează că trebuie luate în calcul noi reduceri ale producției, dacă persistă actualele condiții", se arată în raportul OPEC.

La reuniunea din 6 martie, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații din afara cartelului (Alianța OPEC+) nu au reușit să ajungă la un acord privind reducerea producției, pentru a compensa efectele economice ale epidemiei.

OPEC a propus o reducere a producției de țiței cu încă 1,5 milioane de barili pe zi (bpd), în trimestrul doi din 2020. Cele 14 state membre ale OPEC și cele zece țări din Alianța OPEC+ nu au reușit să ajungă la un acord privind reduceri suplimentare și nici cu privire la prelungirea precedentei reduceri a producției de țiței cu 2,1 milioane de barili pe zi, decisă în decembrie.

Arabia Saudită a făcut presiuni pentru noi reduceri, însă nu a reușit să obțină sprijinul Rusiei.

Statele membre OPEC și cele din afara cartelului furnizează aproape jumătate din petrolul folosit pe plan mondial.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec
petrol