Curtea de Apel București a anulat în primă instanță ordinul emis de ANRE anul trecut referitor la schimbarea modalității de compensare a facturilor producătorilor de energie din surse regenerabile, anunță duminică, într-un comunicat, Alianța pentru Unirea Românilor, citată de agenția Agerpres.
"Admite în parte cererea modificată. Anulează în parte Ordinul ANRE nr. 15/2022 astfel cum a fost modificat prin Ordinul nr. 95/2022, respectiv art.11 alin. 3 capitolul IV din Anexa la Ordinul 15/2022, modificat prin Ordinul nr. 95/2022. Cu drept de a formula recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, care se depune la Curtea de Apel București. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților, prin mijlocirea grefei instanței", se arată în decizia Curții de Apel București din data de 25 ianuarie în dosarul 2216/2/2022.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Senatoarea AUR Rodica Boancă, unul dintre inițiatorii acțiunii în Justiție, a acuzat ANRE că "i-a înșelat pe prosumatori în momentul în care a impus compensarea parțială, și nu integrală a facturilor la energie pentru producătorii de energie verde", arată formațiunea.
"Am contestat acest ordin și am câștigat! Ordinul 15/2022 al ANRE care reglementa prin norme metodologice modalitatea de facturare a prosumatorilor a fost anulat! Practic, ANRE intervenea peste Legea Energiei nr. 123/2012, cu modificări, art. 73 care prevede compensare cantitativă (compensare 1 la 1), cu facturare doar pentru diferență și cerea prin Ordinul lor, care este legislație secundară, un alt tip de compensare, parțială de data această! ANRE trebuie să vină cu un nou set de norme metodologice pentru ca Legea Energiei să fie respectată întocmai, fără interpretări ale 'specialiștilor' ANRE!", a afirmat Boancă, într-o postare pe Facebook.
"Termenul prosumator, care s-a format prin îmbinarea cuvintelor producător și consumator, definește clientul final care deține instalații de producere a energiei electrice, dar a cărui activitate specifică nu este producerea energiei, care consumă și care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în gospodăria proprie", se mai precizează în comunicat.