Orice ban contează: distribuitorul român de gaze și energie al grupului E.ON își vinde participațiile minoritare la o companie din același sector și la fosta bancă Carpatica

Orice ban contează: distribuitorul român de gaze și energie al grupului E.ON își vinde participațiile minoritare la o companie din același sector și la fosta bancă Carpatica
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 feb 2022

Acționarii operatorului de distribuție a gazelor naturale și energiei electrice Delgaz Grid, parte a grupului german de utilități E.ON, au decis "aprobarea demarării acțiunilor în vederea vânzării pachetelor minoritare de acțiuni deținute de către Delgaz Grid la Distrigaz Vest SA și Patria Bank SA", potrivit unui document al companiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Delgaz Grid deține 0,1574% din capitalul Distrigaz Vest, conform termene.ro, participație cu valoare nominală de 81.000 lei. Compania operează rețeaua de distribuție a gazelor din Oradea, fiind și furnizor de gaze. Este controlată de acționarii Luxten Lighting, cel mai mare fiind Claudiu Rădulescu, cu o deținere de 50,01%.

Ministrul Finanțelor anunță continuarea programului Noua Casă. Garanții de 1,5 miliarde lei pot fi emise în 2022 CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor anunță continuarea programului Noua Casă. Garanții de 1,5 miliarde lei pot fi emise în 2022

Cota exactă de participare a Delgaz Grid la Patria Bank, fosta Banca Carpatica, nu este cunoscută. Banca este controlată de fondul de investiții Emerging Europe Accession Fund, cu peste 83% din capital, mai mulți acționari persoane juridice deținând 2,2%. La actuala cotație de la BVB, 1% din acțiunile Patria Bank valorează circa 2,8 milioane lei.

Potrivit estimărilor companiei-mamă E.ON România pentru Agerpres, activitatea locală de distribuție a grupului, derulată prin Delgaz Grid, va suferi pierderi de 70 milioane euro anul acesta, după cele de 40 milioane euro de anul trecut, deoarece ANRE nu recunoaște în tarifele finale de distribuție toate costurile care ar trebui recunoscute conform metodologiei prevăzute de legislația în vigoare.

Atos vrea să angajeze 1.000 de IT-iști în România CITEȘTE ȘI Atos vrea să angajeze 1.000 de IT-iști în România

Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) avertiza încă din ianuarie că neclaritățile generate de cadrul legislativ de plafonare a prețurilor și compensare a facturilor din energie și gaze, prin reglementări ambigue, introducerea de costuri suplimentare în mod discriminatoriu, precum și incertitudinea recuperării integrale și la timp a sumelor prevăzute de normele în vigoare reprezintă un risc major care va duce, în timp foarte scurt, la deteriorarea semnificativă a situației financiare a companiilor de furnizare și distribuție de energie și gazem, inclusiv a celor mai mari jucători din domeniu.

Delgaz Grid este controlată de gigantul german E.ON, prin firma locală E.ON România SRL, cu 56,48% din capital. Ceilalți acționari sunt vehiculul investițional Allianz Infrastructure Luxembourg I al holdingului financiar omonim (cu 28,77% din acțiuni), statul român prin Ministerul Energiei (13,51%) și asigurătorul Allianz Țiriac (1,23%).

ULTIMA ORĂ BNR revizuiește puternic în sus prognoza de inflație la aproape 10% în 2022 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ BNR revizuiește puternic în sus prognoza de inflație la aproape 10% în 2022

Delgaz Grid operează rețele de distribuție de gaze de circa 22.650 km în 20 de județe din partea de nord și de vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău), precum și o rețea de distribuție de electricitate de peste 81.500 km în șase județe din Moldova, respectiv Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.

Compania a terminat anul 2020 cu pierderi ce au depășit 55 milioane lei, la o o cifră de afaceri de aproape 1,5 miliarde lei, și cu un număr mediu de peste 5.000 de angajați.

viewscnt
Afla mai multe despre
delgaz grid
e.on romania
patria bank
banca carpatica
distrigaz vest
luxten lighting