Majorare de capital de peste 25 milioane lei la unul dintre distribuitorii majori de energie și gaze din România. Statul vine cu aport în natură constând în terenuri

Majorare de capital de peste 25 milioane lei la unul dintre distribuitorii majori de energie și gaze din România. Statul vine cu aport în natură constând în terenuri
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 oct 2021

Acționarii operatorului de distribuție a energiei electrice și gazelor naturale Delgaz Grid, parte a grupului german de utilități E.ON, au decis majorarea capitalului companiei cu 25,6 milioane lei, la valoarea de 799 milioane lei, din care 22,17 milioane lei aport în numerar și 3,46 milioane lei aport în natură.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

Delgaz Grid este controlată de gigantul german E.ON, prin firma locală E.ON România SRL, cu 56,48% din capital. Ceilalți acționari sunt vehiculul investițional Allianz Infrastructure Luxembourg I al holdingului financiar omonim (cu 28,77% din acțiuni), statul român prin Ministerul Energiei (13,51%) și asigurătorul Allianz Țiriac (1,23%).

Miniștrii de Finanțe din G20 susțin impozitul minim pentru corporații convenit de OCDE, se angajează să sprijine redresarea și să supravegheze inflația CITEȘTE ȘI Miniștrii de Finanțe din G20 susțin impozitul minim pentru corporații convenit de OCDE, se angajează să sprijine redresarea și să supravegheze inflația

Decizia de majorare a capitalului a fost luată după ce Ministerul Energiei a obținut certificate de atestare a dreptului de proprietate pentru 11 terenuri din patrimoniul companiei. Potrivit obligațiilor prevăzute de legislația în vigoare, acestea urmează să fie incluse în capitalul social al Delgaz Grid prin aport în natură al ministerului, fiind evaluate la 3,46 milioane lei.

Delgaz Grid a purtat denumirea E.ON Distribuție până în 2017, fiind parte din fosta companie de stat Distrigaz Nord, privatizată în 2005.

Banca Angliei, semnal de alarmă: Piața criptomonedelor, dublă comparativ cu piața datoriilor subprime din 2008, în ajunul crizei financiare. Trebuie reglementată urgent! CITEȘTE ȘI Banca Angliei, semnal de alarmă: Piața criptomonedelor, dublă comparativ cu piața datoriilor subprime din 2008, în ajunul crizei financiare. Trebuie reglementată urgent!

Pentru a-și menține nediluate cotele de deținere din prezent, ceilalți acționari vor contribui la majorarea de capital cu numerar în sumă totală de 22,17 milioane lei, din care E.ON România SRL – 14,48 milioane lei, Allianz Infrastructure Luxembourg I – 7,37 milioane lei și Allianz Țiriac – circa 315.000 lei.

La alte companii la care statul român este acționar, îndeplinirea obligației legale de majorare a capitalului cu valoarea terenurilor proprietate de stat s-a dovedit a fi problematică, intrând și în vizorul Curții de Conturi, după cum Profit.ro a relatat aici sau aici.

Reprezentant al sindicatului lucrătorilor din industria filmului de la Hollywood: Studiourile refuză să cedeze pentru a evita greva de amploare CITEȘTE ȘI Reprezentant al sindicatului lucrătorilor din industria filmului de la Hollywood: Studiourile refuză să cedeze pentru a evita greva de amploare

Delgaz Grid operează rețele de distribuție de gaze de circa 22.650 km în 20 de județe din partea de nord și de vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău), precum și o rețea de distribuție de electricitate de peste 81.500 km în șase județe din Moldova, respectiv Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.

Compania a terminat anul trecut cu pierderi ce au depășit 55 milioane lei, la o o cifră de afaceri de aproape 1,5 miliarde lei, și cu un număr mediu de peste 5.000 de angajați.

viewscnt
Afla mai multe despre
delgaz grid majorare de capital
companii de stat majorare capital terenuri
privatizare companii de stat
majorare capital aport numerar terenuri