Parlamentar român, citând ANRE-ul austriac apropo de excesul de regenerabile: un mesaj cu pupici trimis pe un smartphone consumă energie electrică cât un frigider

Parlamentar român, citând ANRE-ul austriac apropo de excesul de regenerabile: un mesaj cu pupici trimis pe un smartphone consumă energie electrică cât un frigider
scris 17 mar 2022

Senatorul UDMR Lorant Antal, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat, a declarat la o conferință organizată de Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) că programul Green Deal al Uniunii Europene, de decarbonare masivă a producției de energie electrică a continentului, deși pozitiv în sine, a fost dus "în extreme", ceea ce pune în pericol securitatea energetică europeană, lucru de care au devenit conștiente și cele mai importante state din UE.

"Eu sunt pro-Green Deal și am fost dintotdeauna, dar părerea mea personală este că gânditorii care s-au gândit la acest Green Deal, la un moment dat, au intrat în extreme. Și vreau să vă aduc aminte scandalul de anul trecut, discuția cu blackout-ul care a venit din Austria. (...) Printre rânduri, odată cu acest scandal, au venit foarte multe informații din Austria și studii care au arătat că, la nivel de stat, ei au investit relativ mult în regenerabile, dar la un moment dat ei pe ei înșiși s-au temperat și au ajuns la concluzia că dacă ei depășesc cu investițiile în regenerabile sursele clasice de energie, atunci o să aibă o problemă majoră în ceea ce privește echilibrarea", a spus Antal.

eMAG, Banca Transilvania, Mobexpert și Mastercard donează produse în valoare de 1,1 milioane de lei pentru refugiații ucraineni CITEȘTE ȘI eMAG, Banca Transilvania, Mobexpert și Mastercard donează produse în valoare de 1,1 milioane de lei pentru refugiații ucraineni

El a relatat un exemplu insolit în acest sens inclus într-un document al reglmentatorului austriac al sectorului energetic, E-Control.

"Și de acolo am citit un material foarte valoros venit din partea ANRE-ului austriac, care a dat un exemplu clar: un iPhone pe care trimitem un emoticon, un mesaj, acel emoticon consumă atât curent electric cât un frigider. Deci noi, dacă începem să trimitem inimioare și pupici, emoticoane multe pe iPhone-urile noastre, pe Whatsapp și așa mai departe, și investim major în regenerabile, ajungând ca acestea să depășească sursele clasice de energie, atunci o să ajungem în situația că inimioarele n-o să mai putem să le trimitem, pentru că o să intrăm în blackout. Acela poate că era un semnal de dinainte, care spunea că și statele importante din Uniunea Europeană au început să se gândească la ceea ce înseamnă Green Deal", a conchis șeful Comisiei pentru energie din Senat.

ASUS ExpertBook B7 Flip: muncești fără limitări, de oriunde CITEȘTE ȘI ASUS ExpertBook B7 Flip: muncești fără limitări, de oriunde

Comisia Europeană a publicat recent un draft de plan de eliminare a dependenței statelor membre UE de importurile de gaze din Rusia, în contextul războiului din Ucraina, în care se afirmă, printre altele, că accelerarea instalării de noi capacități de producție electrică din surse regenerabile ar reduce consumul centralelor electrice pe gaze din Europa cu 20 miliarde metri cubi pe an.

Potrivit aceleiași surse, implementarea strictă a măsurilor de decarbonare prevăzute de pachetul legislativ comunitar Fit-for-55 ar reduce consumul de gaze al UE cu 23% până în 2030, adică cu 82 miliarde metri cubi pe an.

viewscnt
Afla mai multe despre
lorant antal
investitii energie regenerabila
green deal
dependenta importuri gaze rusia