Vicepreședintele ANRE: De la 1 aprilie le dăm consumatorilor de energie pește, dar de anul viitor ar trebui să învețe să pescuiască!

Vicepreședintele ANRE: De la 1 aprilie le dăm consumatorilor de energie pește, dar de anul viitor ar trebui să învețe să pescuiască!
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mar 2022

Consumatorii de energie vor fi sprijiniți de la bugetul de stat de la 1 aprilie, dar de anul viitor ar trebui să-și reducă singuri facturile prin măsuri de eficiență energetică, a afirmat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), într-o conferință de profil.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară
eMAG, Banca Transilvania, Mobexpert și Mastercard donează produse în valoare de 1,1 milioane de lei pentru refugiații ucraineni CITEȘTE ȘI eMAG, Banca Transilvania, Mobexpert și Mastercard donează produse în valoare de 1,1 milioane de lei pentru refugiații ucraineni

"Sunt convins că această criză energetică va accentua preocuparea și investițiile în eficiență energetică. Prețul mare va determina consumatorii să se gândească la măsuri de eficiență energetică, dar trebuie să vină și din partea instituțiilor statului o preocupare și un efort pentru informare și creșterea gradului de conștientizare a importanței acestei măsuri, la nivelul tuturor consumatorilor, de la cel casnic la cel mai mare consumator non-casnic. Nici nu ne putem imagina ce multă risipă există în acest moment. Am mai fost criticat pentru afirmația mea că energia a fost mult prea ieftină ca să existe preocupare în cadrul unor categorii de consumatori pentru măsuri de eficiență. Iată că am ajuns în momentul în care prețul crește de 2-3 ori în mai puțin de un an și este posibil ca eficiența energetică să capete cu totul altă dimensiune", a spus Bege, la conferința "Energia, prezent și viitor", organizată de Asociația Furnizorilor de Energie din România.

EXCLUSIV O nouă mare tranzacție pregătită - S Immo, proprietarul Sun Plaza, este în discuții avansate cu Portland Trust pentru achiziția Expo Business Park CITEȘTE ȘI EXCLUSIV O nouă mare tranzacție pregătită - S Immo, proprietarul Sun Plaza, este în discuții avansate cu Portland Trust pentru achiziția Expo Business Park

Doar prin schimbarea anumitor comportamente, prin eliminarea acestor risipe, deja putem să obținem niște economii de consum la facturi, pentru că orice reducere de consum se va reflecta în factură, în emisiile de CO2, în reducerea dependenței de importuri și în prețuri, dacă cererea scade, a arătat el.

În ceea ce privește măsurile de la 1 aprilie, oficialul ANRE a precizat că se conturează o decizie finală, dar mai sunt mici aspecte de discutat la nivelul Executivului, scrie Agerpres.

"Cred că săptămâna aceasta Guvernul va lua o decizie. Nu voi da detalii, pentru că nu este rolul meu să anunț ceva, dar, trecând peste asta, trebuie să găsim repede niște soluții care vor avea efecte pe termen mediu sau lung, prin care să rezolvăm problema dependenței față de importurile la gaze și energie și prin asta putem contribui la reducerea dependenței Europei de importurile de energie. Să venim cu investiții nu doar în generare", a arătat Bege.

România și-a propus să construiască cel puțin 6,9 GW de energie regenerabilă până în 2030, dar, în opinia acestuia, cu un cadru legislativ bine gândit, putem ajunge la 10-12 GW capacități noi de regenerabile până în 2030.

"Cred că este cazul ca și investițiile în eficiență energetică să fie stimulate. Piața, consumatorii casnici, non-casnici, stimulați de creșterea prețurilor, vor merge în această direcție, cred că e cazul ca și din surse bugetare să se stimuleze aceste investiții. Este aceeași poveste cu 'dăm pește maselor sau îi învățăm să pescuiască'. Pe termen scurt trebuie să le dăm pește, de la 1 aprilie, ca să aibă ce să mănânce, dar poate deja pentru 2023 ar fi cazul să învețe să pescuiască", a conchis reprezentantul ANRE. 

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
anre