Pentagonul este îngrijorat de ambițiile nucleare ale Chinei și se așteaptă ca aceasta să își dubleze numărul de focoase

Pentagonul este îngrijorat de ambițiile nucleare ale Chinei și se așteaptă ca aceasta să își dubleze numărul de focoase
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 sep 2020

China își va dubla cel puțin numărul de focoase nucleare în următorul deceniu de la un nivel de ușor peste 200 și se apropie de abilitatea de a efectua atacuri nucleare de pe uscat, aer și de pe mare, capacitate cunoscută sub numele de triadă, potrivit raportului anual al Pentagonului referitor la armata chineză prezentat marți Congresului, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Informațiile survin în contextul amplificării tensiunilor dintre China și Staatele Unite și în timp ce Washingtonul încearcă să includă Beijingul într-un tratat al armelor nucleare dintre Statele Unite și Rusia, scrie News.ro.

Pentagonul afirmă în raport că China are puțin peste 200 de focoase nucleare, fiind pentru prima oară când armata americană a dezvăluit această cifră.

EXCLUSIV Șeful eMAG iese din acționariatul Berăria H, un business de aproape 40 milioane de lei în 2019. Stanciu: Am ajutat la construcția unui brand solid, mă concentrez pe dezvoltarea eMAG CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Șeful eMAG iese din acționariatul Berăria H, un business de aproape 40 milioane de lei în 2019. Stanciu: Am ajutat la construcția unui brand solid, mă concentrez pe dezvoltarea eMAG

Federația Oamenilor de Știință Americani a estimat că China are aproximativ 320 de focoase nucleare.

Potrivit raportului, estimarea referitoare la creștere se bazează pe factori care includ că Beijingul deține suficient material pentru a dubla stocurile de arme nucleare fără o nouă producție de materiale fisionabile.

Estimarea Pentagonului corespunde unei analize realizate de Agenția de Informații în Domeniul Apărării.

”Suntem în mod cert îngrijorați de aceste cifre... dar și de traiectoria dezvoltării nucleare a Chinei”, a declarat Chad Sbragia, adjunct al secretarului apărării pentru China.

La începutul acestui an, publicația Global Times, susținută de Partidul Comunist chinez, a scris că Beijingul trebuie să își extindă numărul de focoase nucleare la 1.000 într-un timp relativ scurt.

Sbragia a afirmat că China se apropie de completarea capacității sale de triade nucleare, sugerând că China este mai avansată decât se credea.

China are doar două dintre cele trei componente ale triadei operaționale, dar dezvoltă o rachetă balistică capabilă să lanseze din aer o încărcătură nucleară.

Raportul arată că, în octombrie 2019, China a prezentat public bombardierul H-6N, ca fiind primul său bombardier nuclear cu alimentare aer-aer.

Washingtonul a cerut în repetate rânduri ca China să se alăture negocierilor trilaterale pentru extinderea noului START, un tratat între SUA și Rusia referitor la armamentul nuclear care urmează să expire în februarie anul viitor.

China a declarat că nu are niciun interes să se alăture negocierilor, având în vedere că arsenalul nuclear american este de aproximativ 20 de ori mai mare decât cel al Chinei.

În iulie, un înalt diplomat chinez a declarat că Beijingul ”va fi fericit să” participe la negocierile trilaterale de control al armelor, dar numai dacă Statele Unite ar fi dispuse să-și reducă arsenalul nuclear la nivelul Chinei.

Arsenalul nuclear în creștere al Chinei nu ar trebui folosit ca o scuză pentru ca SUA și Rusia să nu extindă Noul START, a declarat Kingston Reif, director pentru politica de dezarmare și reducere a amenințărilor din cadrul grupului de advocacy al Asociației de Control al Armelor.

”Întărește și mai mult importanța extinderii Noului START și arată nebunia de a condiționa acest acord de participarea Chinei și de participarea Chinei la controlul armelor”, a adăugat Reif.

Arsenalul nuclear al Chinei este o fracțiune din cel al Statelor Unite, care are stocate 3.800 de focoase nucleare, și cel din Rusia, care are aproximativ 4.300, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani.

Tensiunile între China și Statele Unite datează de luni de zile. Washingtonul a criticat modul în care China a tratat epidemia de coronavirus și limitarea libertăților în Hong Kong. Poziția americană din ce în ce mai agresivă vine în timp ce președintele Donald Trump candidează pentru a fi reales în noiembrie.

O altă sursă de tensiune este Taiwanul. China și-a intensificat activitatea militară în jurul insulei democratice pe care Beijingul o consideră un teritoriu suveran chinez, trimițând avioane de luptă și nave de război în exerciții în apropiere de Taiwan.

Raportul Pentagonului, bazat pe informațiile din 2019, afirmă că armata Chinei a continuat să-și ”intensifice pregătirea” pentru a preveni independența Taiwanului și pentru a efectua o invazie, dacă va fi necesar.

viewscnt
Afla mai multe despre
pentagon
china
focoase nucleare