Peste 1.000 de localități ucrainene au rămas fără energie electrică. Ucraina a fost nevoită să importe electricitate din România

Peste 1.000 de localități ucrainene au rămas fără energie electrică. Ucraina a fost nevoită să importe electricitate din România
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 ian 2024

Operatorul rețelei electrice din Ucraina a declarat că vremea severă de iarnă a lăsat peste 1.000 de orașe și sate fără electricitate în nouă regiuni și i-a îndemnat pe locuitori să economisească energie, în condițiile în care sistemul energetic este slăbit de loviturile rusești, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Consumul de electricitate a atins cele mai ridicate niveluri din această săptămână, în condițiile în care temperaturile au scăzut la -15 °C în multe părți ale țării, a declarat operatorul de rețea Ukrenergo.

Gigantul american Hewlett-Packard, în fața unei tranzacții de 13 miliarde dolari CITEȘTE ȘI Gigantul american Hewlett-Packard, în fața unei tranzacții de 13 miliarde dolari

"Nivelul de consum continuă să crească din cauza scăderii considerabile a temperaturii în întreaga țară", a declarat Ukrenergo pe Telegram. Consumul de electricitate în cursul dimineții era deja cu 5,8% mai mare decât în ziua precedentă, scrie News.ro.

"Începând din această dimineață, din cauza vremii nefavorabile - vânt puternic, gheață -  curentul electric a fost întrerupt în 1.025 de localități", a anunțat operatorul ucrainean.

Vremea a provocat daune semnificative rețelelor de distribuție, în condiții de vânt puternic, ger și un strat gros de gheață care s-a depus pe echipamente, ceea ce a întârziat lucrările de reparații, a precizat Ukrenergo.

Vitali Kim, guvernatorul regiunii sudice Mîkolaiv, unde 215 orașe și sate au fost deconectate de la rețeaua electrică, a declarat că gheața de pe cablurile de electricitate avea o grosime de peste 5 cm.

Ukrenergo a declarat că sistemul de electricitate funcționează deja la capacitate maximă și a îndemnat locuitorii să economisească electricitatea cât mai mult posibil și să evite utilizarea simultană a mai multor aparate electrice, pentru a ajuta sistemul să facă față.

"În prezent, energia electrică este suficientă pentru a alimenta toți consumatorii comerciali și casnici. Dar o creștere mare a consumului creează o sarcină suplimentară asupra centralelor electrice, care funcționează deja la maximum, iar acestea trebuie să crească producția foarte rapid și considerabil, ceea ce poate duce la întreruperi tehnologice", a explicat Ukrenergo.

Ucraina a fost nevoită să importe electricitate din țările vecine, din România și Slovacia, pentru a putea satisface cererea, a precizat acesta.

EXCLUSIV Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila a cumpărat complexul de birouri Avrig Business Center CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila a cumpărat complexul de birouri Avrig Business Center

Ukrenergo a precizat că termocentralele ucrainene încă nu și-au revenit complet după atacurile masive ale Rusiei de iarna trecută, iar centralele solare nu au putut funcționa la capacitate maximă din cauza norilor denși și a vremii nefavorabile.

Iarna trecută, Rusia a vizat sistemul energetic ucrainean cu mii de rachete și drone, provocând pene de curent frecvente pentru milioane de oameni.

Centralele termice reprezentau aproximativ o treime din toată energia electrică produsă în Ucraina înainte de război.

Ukrenergo a raportat, de asemenea, mai multe daune la rețelele de electricitate din regiunile Donețk, Harkov și Herson, care se află în apropierea liniei de front și în raza de acțiune a bombardamentelor de artilerie rusești.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie electrică
ucraina