Peste 800 milioane euro fonduri nerambursabile vor fi disponibile pe piață în următoarele săptămâni

Peste 800 milioane euro fonduri nerambursabile vor fi disponibile pe piață în următoarele săptămâni
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 feb 2024

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investiții în proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piață în următoarele săptămâni, pentru a crește eficiența energetică a fabricilor sau noi unități de producere a energiei regenerabile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Este vorba de o schemă dedicată eficientizării consumului, prin instalarea de panouri fotovoltaice (cu o alocare de 415 milioane euro), cât și în producția de energie verde din surse diverse (cu o alocare de 400 milioane euro).

FOTO&VIDEO Gigantul american al apărării Lockheed Martin poate produce baterii în România CITEȘTE ȘI FOTO&VIDEO Gigantul american al apărării Lockheed Martin poate produce baterii în România
  1. Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum – 415 milioane euro

Companiile care solicită fonduri nerambursabile pentru propriul consum vor avea la dispoziție un total de 415 milioane euro, din care mai mult de 85% sunt destinați investițiilor în creșterea eficienței energetice cu panouri solare, urmate de cele realizate prin energie eoliană (30 mil. euro) și nu în ultimul rând hidro (25 milioane euro).

  1. Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile – 400 milioane euro

Dezvoltatorii de proiecte fotovoltaice care injectează în rețea energie vor beneficia de un standard de cost maximal de 500.000 euro.

Bugetul total estimat se ridică la 400 milioane euro, dintre care 200 milioane euro pentru energie solară, energie eoliană (100 milioane euro) și energie hidro (100 milioane euro).

Solicitanții eligibili, în cazul ambelor apeluri, pot fi atât start-up-uri, microîntreprinderi, IMM, dar și întreprinderi mari, iar un proiect de investiții va beneficia de un maximum de 20 milioane euro/investiție:

Grupul grec Mytilineos continuă investițiile în proiecte regenerabile românești CITEȘTE ȘI Grupul grec Mytilineos continuă investițiile în proiecte regenerabile românești

Condiții cheie pentru aplicanți:

  • Societățile aplicante trebuie să aibă activitatea privind producerea de energie electrică - clasa CAEN 3511 – Producția de energie electrică, înscrisă în Statutul societății drept activitate principală sau secundară;
  • Întreprinderile nou-înființate trebuie să aibă capital social subscris vărsat de min. 100.000 lei;
  • La depunerea proiectului este necesar Studiul de fezabilitate;
  • Etapele derulării proiectului:
    • se stabilește care este dreptul real asupra terenului (proprietate, concesiune, superficie);
    • se elaborează studiile geo-topo;
    • se solicită un certificat de urbanism;
    • se depune solicitare la Ministerul Mediului.

    Important! Studiile de soluție se efectuează de către companii autorizate de distribuitorii de energie și durează aproximativ 4-6 luni elaborarea lor, iar un ATR (Aviz tehnic de racordare) pentru proiecte de sub 5 MW poate dura între 9 până la 12 luni.

„În acest caz, vorbim de un standard de cost de 1 milion euro pentru proiecte de sub 1 MW și de 500.000 euro pentru cele cu putere instalată de peste 1 MW. Recomandăm companiilor, în cazurile în care depășesc cu puțin 1 MW putere instalată, să solicite 0,99 MW pentru a beneficia de un grant mai mare. Estimăm că pentru proiectele de până într-un MW un grant de circa 350-375.000 euro, iar la peste 1 MW de doar 250-300.000 de euro/MW. În plus, companiile trebuie să prezinte 12 facturi consecutive și strict pe baza acestor facturi se calculează și puterea instalată a noii centrale fotovoltaice”, a precizat Roxana Mircea.spune Roxana Mircea, managing partner REI Grup.

viewscnt
Afla mai multe despre
rei grup
fonduri energie verde