Petrolul, în revenire pe fondul scăderii producției în OPEC, SUA și Rusia. Cotațiile au pierdut circa 8% în trimestrul al treilea

Petrolul, în revenire pe fondul scăderii producției în OPEC, SUA și Rusia. Cotațiile au pierdut circa 8% în trimestrul al treilea
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 1 oct 2019

Prețurile petrolului sunt în revenire marți, susținute de informațiile privind scăderea producției, atât în cadrul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), cât și în SUA și Rusia, scrie Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Revenirea de luni vine după ce cotațiile au înregistrat, în iulie-septembrie, cel mai mare declin trimestrial din acest an, pe fondul încetinirii economiei globale și al războiului comercial SUA-China. Referința globală Brent a scăzut cu 8,7% în trimestrul al treilea, iar referința americană West Texas Intermediate, cu 7,5%.

Peste 13,5 milioane de persoane erau conectate la sistemul public de alimentare cu apă, în 2018 CITEȘTE ȘI Peste 13,5 milioane de persoane erau conectate la sistemul public de alimentare cu apă, în 2018

Potrolul Brent este astăzi în creștere cu peste 1%, la 59,86 dolari pe baril. West Texas Intermediate (WTI), de referință în SUA, este în urcare cu circa 1,4%, la 54,81 dolari pe baril, după un declin de 3,5% în tranzacțiile de luni.

"Orice impuls de creștere se va lovi probabil de numeroase vânzări, în contextul în care încetinirea economiei globale și revenirea producției în Arabia Saudită compensează deocamdată orice factor de risc din Orientul Mijlociu", spune Jeffrey Halley, analist senior pentru Asia Pacific la OANDA.

Saudi Aramco a anunțat luni că a reluat producția la capacitatea dinaintea atacurilor  cu drone care au lovit două unități majore ale companiei.

Pe de altă parte, producția OPEC a coborât în septembrie la minimul ultimilor 8 ani, de 28,9 milioane de barili pe zi, cu 750.000 de barili pe zi sub nivelul din august, potrivit unui sondaj Reuters. Cifra reprezintă cea mai mică producție lunară din 2011 încoace. 

Producția Rusiei a scăzut ușor în septembrie, la 11,24 milioane de barili pe zi, de la 11,29 milioane de barili în luna precedentă, nivelul fiind totuși peste cel agreat în acordul cu OPEC.

Totodată, producția americană a scăzut cu 276.000 de barili pe zi în iulie, la 11,81 milioane de barili pe zi, potrivit datelor Administrației americane în Domeniul Energiei, anunțate luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
preturi petrol
petrol
cotatii petrol
brent
arabia saudita
productie opec