Petrolul rusesc ajunge în EAU după ce sancțiunile au reajustat livrările tradiționale de energie

Petrolul rusesc ajunge în EAU după ce sancțiunile au reajustat livrările tradiționale de energie
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mar 2023

Emiratele Arabe Unite au început să primească tot mai multe tancuri petroliere încărcate cu țiței rusesc, potrivit datelor furnizate de traderi și firmele care urmăresc mișcările navelor, un alt exemplu al modului în care sancțiunile occidentale impuse Rusiei au reajustat livrările tradiționale de energie, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aceste evoluții scot de asemenea în evidență creșterea cooperării între Rusia și producătorii de petrol din Golful Persic, precum Arabia Saudită și EAU. Statele din Golful Persic s-au opus presiunilor SUA de a ajuta la izolarea Rusiei și a pompa mai mult petrol pe piață, pentru a înlocui livrările de țiței rusesc, care acum sunt supuse sancțiunilor occidentale, scrie Agerpres.

VIDEO&FOTO Investiție gigant în România în panouri solare CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Investiție gigant în România în panouri solare

Chiar dacă nu se știe în mod exact când anume a început EAU să importe țiței din Rusia, datele firmelor care urmăresc mișcările navelor arată că volumele au crescut după debutul invadării Ucrainei, în luna februarie 2022, și după ce Occidentul a impus sancțiuni Moscovei.

Conform acestor date, aproximativ 1,5 milioane de barili de petrol rusesc au ajuns în Emiratele Arabe Unite, unul dintre cei mai mari producători mondiali de petrol, începând din luna noiembrie 2022, iar livrările fie au început, fie s-au majorat semnificativ, la începutul anului 2022.

Firma de consultanță în energie Kpler susține că prima livrare de petrol rusesc către EAU a fost făcută în 2019 însă livrările au crescut începând din luna aprilie 2022, cu o pauză în perioada iulie-octombrie 2022.

Datele firmei Eikon arată că primele livrări de petrol rusesc au ajuns în EAU în 2022 iar volumul livrărilor a explodat din aprilie 2022.

Arabia Saudită a început și ea să importe cantități semnificative de păcură din Rusia care este folosită în termocentralele din Arabia Saudită pentru a elibera mai mult petrol propriu care să fie exportat. Anterior, a fost raportată doar o singură livrare de țiței rusesc către EAU.

China, India, mai multe țări africane și alte state din Orientul Mijlociu și-au majorat și ele importurile de țiței și produse rafinate rusești, în tip ce alte țări au interzis sau au descurajat astfel de achiziții.

Emiratele Arabe Unite au menținut de asemenea cooperarea cu Rusia în cadrul alianței globale a marilor producători de petrol, cunoscută sub denumirea OPEC+.

Datele consultate de Reuters arată că prima livrare de țiței rusesc a ajuns la rafinăria Ruwais din Emiratele Arabe Unite în luna noiembrie 2022. O altă livrare de țiței rusesc a ajuns la hub-ul petrolier Fujairah din EAU la începutul acestei luni. Firma de consultanță Kpler a confirmat că aceste două livrări au avut loc.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
eau