Petrolul se apreciază ca urmare a conflictului din Libia și a optimismului privind prelugirea acordului OPEC

Petrolul se apreciază ca urmare a conflictului din Libia și a optimismului privind prelugirea acordului OPEC
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 29 mar 2017

Prețul internațional al petrolului a crescut miercuri dimineață ca urmare a problemelor înregistrate cu producția din Libia și a optimismului investitorilor privind extinderea plafonării producției cartelului statelor exportatoare de petrol și în partea a doua a anului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Petrolul West Texas Intermediate (WTI - de referință pe piața americană) se apreciase cu 0,5% sau 24 de cenți la ora 8:53 (ora României), ajungând la 28,61 dolari pe baril.

Și țițeiul Brent (de referință pe piața europeană și globală) câștigase la aceeași oră 22 de cenți sau 0,43% față de nivelul de închidere al zilei precedente, tranzacționându-se la 51,42 dolari pe baril.

Producția de petrol din zăcămintele vestice ale Libiei, Sharara și Wafa, a fost stopată în urma ocupării acestora de protestatari înarmați. Potrivit Reuters, încetarea producției celor două zăcăminte micșorează oferta la nivel global cu 252 de mii de barili pe zi.

“Situația din Libia, dublată de declarația ministrului iranian al petrolului privind probabilitatea ridicată a unei extinderi a perioadei de plafonare a producției OPEC a condus la revenirea petrolului”, susține Greg McKenna, analist șef la firma de brokeraj AxiTrader, citat de Reuters.

În pofida faptului că OPEC și-a respectat angajamentul de reducere a producției în proporție de 98,5%, stocurile de petrol rămân la un nivel ridicat. Principalul motiv este reluarea activității de extragere a petrolului din formațiuni de șisturi bituminoase în SUA. Nici celelalte state non-membre ale cartelului care și-au asumat reducerea, inclusiv Rusia, nu au ajutat, gradul lor de conformare fiind undeva la 60%.

Drept urmare, prețurile țițeiului au scăzut miercurea trecută până la cel mai redus nivel înregistrat de la finele lunii noiembrie, în contextul în care stocurile de petrol din SUA au crescut săptămâna trecută cu 5 milioane de barili, peste estimări, atingând un nou nivel record.

Petrolul se apreciază ca urmare a conflictului din Libia și a optimismului privind prelugirea acordului OPEC

Atât Brent-ul, cât și West Texas Intermediate (WTI) , se depreciaseră, în urmă cu o săptămână, la un nivel minim nemaiînregistrat din 30 noiembrie, când membrele OPEC au convenit diminuarea producției, pentru a susține revenirea prețurilor. Ulterior, cotațiile au avut o ușoară revenire.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
petrol
titei
brent
wti