Petrolul se ieftinește pentru a patra zi, afectat de sentimentul negativ din piețe

Petrolul se ieftinește pentru a patra zi, afectat de sentimentul negativ din piețe
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 14 iun 2016

Cotațiile petrolului înregistrează scăderi pentru a patra zi consecutivă marți, influențate de sentimentul negativ din piețe pe fondul temerilor referitoare la un eventual Brexit, în pofida estimărilor optimiste ale Agenției Internaționale a Energiei (IEA) privind creșterea cererii la nivel global, scrie MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Prețul petrolului nu poate scăpa de influența sentimentului negativ din piețe,“ arată analiștii Commerzbank într-o notă.

În jurul orei 15:30, barilul de petrol Brent se tranzacționa la un preț de 49,57 dolari, în scădere cu 1,55% comparativ cu închiderea de luni, de 50,35 dolari. Petrolul WTI era cotat la 48,17 dolari/baril, cu 1,45% sub referință.

IEA a revizuit marți în urcare estimările privind creșterea cererii mondiale de petrol în acest an, de la 1,2 milioane barili/zi la 1,3 milioane barili/zi, potrivit raportului lunar publicat marți de organizație. IEA anticipează o cerere mai mare din partea statelor în curs de dezvoltare, în special India și China. Piața mondială a petrolului va avea anul viitor o evoluție similară, apreciează IEA.

Cine se bate pe contractul de 1,88 mil. lei pentru elaborarea Strategiei energetice a României CITEȘTE ȘI Cine se bate pe contractul de 1,88 mil. lei pentru elaborarea Strategiei energetice a României

Și Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) este mai optimistă în privința evoluției pieței globale a petrolului. Într-un raport prezentat ieri, OPEC preconizează că piața petrolului se va mai echilibra începând cu a doua jumătate a anului, în condițiile în care întreruperile livrărilor din Nigeria și Canada, alături de creșterea cererii, contribuie la diminuarea surplusului global.

În pofida estimărilor optimiste, cotațiile petrolului au coborât cu aproape 2% în ultimele două ședințe și cu 5,6% comparativ cu prețul de la închiderea de miercuri, când barilul de Brent a atins 52,51 dolari, cel mai ridicat nivel începând cu luna octombrie a anului trecut.

“Sunt temeri în piață că un preț de 60 dolari/baril va declanșa o nouă serie de investiții în activități de explorare a zăcămintelor de șist“, potrivit lui Barnabas Gan, economist al OCBC.

Institutul American al Petrolului va publica astăzi noi date privind evoluția stocurilor de petrol din SUA, iar o eventuală creștere a stocurilor va atrage, cel mai probabil, noi scăderi ale cotațiilor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
cotatii
evolutii
brent
wti
iea
opec