Piața gazelor din România va fi complet liberalizată, din nou, la 1 aprilie 2021

Piața gazelor din România va fi complet liberalizată, din nou, la 1 aprilie 2021
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 sep 2019

Comisia Europeană a acordat României o amânare până la finele anului pentru conformarea la legislația UE din sectorul gazelor, după ce autoritățile române au propus un nou calendar de liberalizare a pieței, care se va finaliza la 1 aprilie 2021.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Afirmația îi aparține lui Claudiu Dumbrăveanu, director în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), care a participat, vineri, la conferința "Evoluția prețului gazelor naturale prin restructurarea sectorului", organizată de publicația Financial Intelligence.

În cadrul unei proceduri de infringement în sectorul gazelor, România avea termen până la 26 septembrie pentru a se conforma legislației europene, în caz contrar urmând să fie trimisă la Curtea Europeană de Justiție.

GRAFIC&FOTO Bursa românească urcă pe maxime post-criză după recunoașterea ca piață emergentă. Jucătorii sunt în așteptarea unei turme de investitori de 128 de ori mai mare. Liderul mondial Vanguard, printre potențialii nou-veniți CITEȘTE ȘI GRAFIC&FOTO Bursa românească urcă pe maxime post-criză după recunoașterea ca piață emergentă. Jucătorii sunt în așteptarea unei turme de investitori de 128 de ori mai mare. Liderul mondial Vanguard, printre potențialii nou-veniți

"Am cerut o amânare cu trei luni a termenului din avizul motivant, care era 26 septembrie. În urma documentelor trimise de partea română, care au inclus solicitarea de amânare, justificarea solicitării și actele legislative propuse, Comisia Europeană a acceptat o amânare cu trei luni a termenului de conformare, respectiv 26 decembrie", a arătat Dumbrăveanu.

Autoritățile române vor trebui, până atunci, să emită cadrul legislativ și pașii prevăzuți în actele normative propuse, astfel încât Comisia Europeană să fie sigură că România va transpune angajamentele asumate.

"La Senat există un proiect de modificare a Legii 123 (Legea-cadru a energiei electrice - n. r.). Noi am profitat de acest lucru și am făcut amendamente pe această inițiativă parlamentară. Săptămâna viitoare va fi luată în discuție în Senat această inițiativă, noi sperăm să fie aprobată în forma pe care noi am amendat-o, împreună cu Ministerul Energiei. Apoi va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, sperăm în regim de urgență", a continuat reprezentantul reglementatorului.

Google alege Polonia pentru un hub de servicii cloud, care va deservi clienții din Europa Centrală și de Est CITEȘTE ȘI Google alege Polonia pentru un hub de servicii cloud, care va deservi clienții din Europa Centrală și de Est

Potrivit acestuia, ANRE a propus, în scrisoarea trimisă Comisiei Europene, trei etape de conformare.

"O etapă este până la 31 martie 2020, în care va rămâne situația din prezent, întrucât cantitățile de gaze alocate la preț de 68 de lei deja au fost contractate, iar contractele deja s-au executat. În perioada 1 aprilie 2020 - 31 martie 2021, va exista o perioadă de tranziție în care 50% din necesarul casnicilor și al termocentralelor va fi asigurat în regim reglementat, iar 50% vor fi achiziționate de către aceștia de pe piața concurențială. Tot în această perioadă va fi elaborat și un program de gas release, de către ANRE, care să înlocuiască actualele prevederi privind obligațiile de tranzacționare pe piețe angro de gaze naturale. Tot în această etapă va fi definit și cadrul pentru protecția consumatorilor vulnerabili", a continuat Dumbrăveanu.

De la 1 aprilie 2021, piața va fi liberalizată complet, atât pe segmentul angro, cât și pe cel cu amănuntul.

Dan Stroe, fost director în ANAF, urmărit penal pentru alte fapte de trafic de influență CITEȘTE ȘI Dan Stroe, fost director în ANAF, urmărit penal pentru alte fapte de trafic de influență

Piața de gaze a mai fost liberalizată complet o dată, la 1 aprilie 2017, însă OUG 114/2018 a reintrodus segmentul reglementat, plafonând la 68 de lei pe MWh cantitățile din producția internă destinate consumului casnic și termocentralelor. Acest lucru a dus la declanșarea unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene, întrucât prevederile OUG 114 au încălcat legislația europeană din sector.

Totodată, contribuția de 2% din cifra de afaceri a operatorilor licențiați, care merge în bugetul ANRE, conform OUG 114/2018, va fi abrogată atât pentru companiile din sectorul gazelor, cât și pentru cele din energie electrică, a adăugat Dumbrăveanu.

"Acest lucru se va face prin modificarea legii de funcționare a ANRE. Camera Deputaților este prima cameră sesizată, iar cea decizională este Senatul. Sperăm ca și acest proces să se termine până la sfârșitul anului", a precizat el.

Întrebat ce se va întâmpla cu sumele colectate până acum din această taxă, Dumbrăveanu a spus că nu poate răspunde, însă a dat asigurări că acești bani vor fi cheltuiți eficient, iar tranzacțiile vor fi supuse auditării Curții de Conturi. 

viewscnt
Afla mai multe despre
liberalizare pret gaze
comisia europeana romania infringement gaze
oug 114
anre