Prețul gazelor în România va continua să fie mai mare decât în Europa, în primul trimestru din 2020

Prețul gazelor în România va continua să fie mai mare decât în Europa, în primul trimestru din 2020
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 sep 2019

Prețul gazelor din România va continua să fie mai mare decât cel de pe piețele europene și în primul trimestru al acestui an, a afirmat Aura Săbădău, expert în domeniul gazelor în cadrul publicației de profil ICIS Londra, în cadrul unei conferințe de profil.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Începând cu luna mai, prețul gazelor pe piața din România a fost mai mare decât cel de pe piețele internaționale cu 9 euro pe MWh, în medie. Până și prețul reglementat, cel care se dorește a fi mic, populist, a fost mai mare decât cel de pe bursele europene". a precizat Săbădău, prezentă la conferința "Evoluția prețului gazelor naturale prin restructurarea sectorului", organizată de publicația Financial Intelligence.

Statul a semnat implicarea Romgaz în terminalul LNG greco-american din Marea Egee, care ar urma să diversifice sursele de import de gaze ale României CITEȘTE ȘI Statul a semnat implicarea Romgaz în terminalul LNG greco-american din Marea Egee, care ar urma să diversifice sursele de import de gaze ale României

Potrivit acesteia, tendința prețurilor va fi de scădere în Europa, odată cu punerea în funcțiune, în următoarea perioada, a mai multor terminale de gaze lichefiate. "Aceste gaze lichefiate vor pătrunde până inima Europei", a arătat ea, potrivit Agerpres.

Expertul ICIS a mai spus că, pentru primul trimestru al anului viitor, prețul pe Bursa Română de Mărfuri este de 25 de euro pe MWh, iar, pentru bursele din Olanda și Viena, cotațiile sunt de circa 20 de euro pe MWh, de unde rezultă că gazele românești vor continua să fie mai scumpe și în această iarnă cu circa 5 euro pe MWh.

În opinia Aurei Săbădău, principalul risc pentru această iarnă pe piața gazelor din România este cel politic, urmat de condițiile meteo, de lipsa capacității de interconectare, incertutudinile legislative și producția locală insuficientă.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
aura săbădău