Portugalia cere plafonarea prețurilor la gaze în UE

Portugalia cere plafonarea prețurilor la gaze în UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mar 2022

Premierul portughez Antonio Costa a cerut să fie stabilit în Uniunea Europeană un preț maxim de referință pentru gazele naturale, iar TVA la produsele energetice să fie redusă urgent, pentru a proteja consumatorii de creșterea prețurilor, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Invadarea Ucrainei de către Rusia, principalul furnizor de gaze al Europei, a dus la creșterea prețului gazelor la valori record și a determinat UE să își reducă dependența de gazele rusești încă din acest an, dar asta înseamnă majorarea importurilor de la alți furnizori, precum Qatarul și SUA, scrie Agerpres.

Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani

Liderii UE vor discuta noi măsuri la summitul din 24-25 martie de la Bruxelles. Anul trecut, Executivul comunitar a propus un sistem prin care statele membre UE să achiziționeze la comun stocuri strategice de gaze, după ce o serie de țări, precum Spania, au cerut astfel de achiziții ca o modalitate de a dispune o rezervă împotriva eventualelor perturbări pe partea de aprovizionare. Îngrijorările cu privire la posibilele întreruperi au crescut după ce Rusia a lansat ceea ce numește o "operațiune militară specială" în Ucraina. Rusia furnizează 40% din necesarul de gaze naturale al UE.

Vorbind în Parlamentul Portugaliei înainte de summit, Costa a declarat că orice plafonare nu ar trebui să compromită aprovizionarea Europei cu gaze naturale.

Plafonarea este necesară astfel încât să nu fie "contaminate" prețurile electricității în urma majorării prețurilor la gaze, a explicat premierul portughez.

Soluțiile GRENKE vă oferă libertatea de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta și implementa ideile creative. Interviu cu Liviu Bănulescu, Managing Director GRENKE România CITEȘTE ȘI Soluțiile GRENKE vă oferă libertatea de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta și implementa ideile creative. Interviu cu Liviu Bănulescu, Managing Director GRENKE România

Prețul gazelor naturale în Europa a crescut încă înainte de invadarea Ucrainei, ceea ce a determinat guvernele să aloce miliarde de euro pentru reduceri de taxe și subvenții în ideea de a proteja cetățenii de facturile majorate. Însă găsirea unui răspuns comun la nivelul UE s-a dovedit dificilă deoarece țările membre sunt responsabile de politicile energetice naționale și au opinii diferite cu privire la necesitatea unor acțiuni la nivelul întregului bloc comunitar. În timp ce state precum Spania, Belgia, Portugalia, Italia și Grecia cer o intervenție a statului pe piețele energetice din Europa, țări precum Germania, Țările de Jos și Danemarca se opun intervenției pe piață și avertizează că aceasta ar provoca perturbări pe piață și ar afecta investițiile în energia verde. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
preturi
portugalia