PREMIERĂ nedorită în criza gazelor: Primul producător din România care intră în insolvență

PREMIERĂ nedorită în criza gazelor: Primul producător din România care intră în insolvență
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 4 apr 2022

Amromco Energy, cel de-al treilea producător de gaze naturale din România ca volum de extracție, după giganții Romgaz și OMV Petrom, companie controlată de traderul elvețian de mărfuri și energie Mercuria, a intrat în insolvență în urma cererii proprii în acest sens, admisă acum de instanța de judecată, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Cererea de intrare în insolvență a Amromco a fost admisă doar în apel. Prima instanță respinsese solicitarea, cu argumentul că, "din analiza previziunii veniturilor și cheltuielilor pe anii 2022-2027 efectuată de către apelantă, rezultă că, în perioada imediat următoare (care interesează din punct de vedere al solvabilității debitoarei pe termen scurt), respectiv în anul 2022, debitoarea va avea venituri totale de 42.717.385 lei și cheltuieli în cuantum de 29.948.992 lei, astfel încât va dispune de disponibilități bănești importante", potrivit documentelor de la dosar.

Producătorul a avut în mod constant, de-a lungul anului trecut, cote de piață lunare de peste 1% din producția internă de gaze, iar pe parcursul anului 2020 a ajuns, în unele luni, și la 4%. Amromco a terminat 2020 cu venituri totale de peste 113 milioane lei, profit net de 10,6 milioane lei și un număr mediu de circa 170 de angajați.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri

După cum a relatat pe larg Profit.ro, Amromco ceruse în vara anului 2021 în justiție modificarea contractelor de livrare de gaze încheiate anterior cu mai mulți cumpărători angro, argumentând că, din motive care nu puteau fi prevăzute la încheierea acestora și pentru care nu este responsabilă, înțelegerile au ajuns să fie excesiv de păguboase pentru companie. Producătorul de gaze solicitase și suspendarea de urgență, prin ordonanțe președințiale, a executării respectivelor contracte până la soluționarea litigiilor pe fond sau limitarea obligației de livrare în baza acestora la 200 MWh de gaze pe zi.

Judecătorii au respins solicitările de suspendare formulate de Amromco. Litigiile vizau contracte de livrare de gaze încheiate de Amromco, în calitate de vânzător, cu cumpărătorii Engie, MET România Energy, OMV Petrom, Distrigaz Vest, Energy Distribution Services și Restart Energy.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Mă aștept ca, în următoarea perioadă, piața de criptomonede să evolueze în tandem cu piața bursieră. Investitorii tind să fie mai degrabă precauți și să se orienteze către active mai sigure CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Mă aștept ca, în următoarea perioadă, piața de criptomonede să evolueze în tandem cu piața bursieră. Investitorii tind să fie mai degrabă precauți și să se orienteze către active mai sigure

Cu Engie, Amromco încheiase două contracte de vânzare de gaze din producția internă proprie, în februarie și mai 2020. În vara anului trecut, producătorul a indicat în instanță, drept motive de suspendare a contractelor, prăbușirea accelerată a producției, dar și triplarea cotațiilor pe piața angro de profil, de natură să majoreze dramatic costurile cu achiziția de gaze din piață pentru onorarea contractelor.

"Pe parcursul executării contractelor, Amromco a constatat o epuizare accelerată a zăcămintelor de gaz natural mature aflate în exploatare. Această împrejurare, coroborată cu lipsa resursei geologice de gaze naturale, a cauzat o reducere drastică a producției interne curente de gaze naturale, Amromco dispunând în prezent de o capacitate de producție zilnică de doar aproximativ 25% din cea prognozată inițial, de 6.191,5 MWh", arăta producătorul în instanță.

FOTO Rușii se pregătesc să lanseze o versiune tristă a Instagram: „Suntem foarte triști” CITEȘTE ȘI FOTO Rușii se pregătesc să lanseze o versiune tristă a Instagram: „Suntem foarte triști”

Potrivit sursei citate, Amromco a arătat că, la momentul încheierii fiecărui contract, prețul de piață al gazelor naturale era de 58-59 lei/MWh pentru semestrul 1 al anului 2021 și de 60-61 lei/MWh pentru tot anul 2021, în timp ce prețurile de vânzare agreate prin contract cu Engie erau de 45 lei/MWh pentru perioada iulie-octombrie 2020 și de 68 lei/MWh pentru octombrie 2020-octombrie 2021.

"În mod imprevizibil, cauzat de factori imposibil de cuantificat la data încheierii contractelor (sezon rece prelungit care a redus la minim stocurile de gaze în Europa, exporturi reduse ale Gazprom în Europa pentru a forța succesul gazoductului Nord Stream II, importuri reduse de GNL - gaz natural lichefiat, impactul „Green Deal", care a condus la creșterea prețului certificatelor de CO2 etc), prețul gazelor naturale a crescut spectaculos pe toate piețele de gaze naturale din Europa. Astfel, referințele de preț în prezent sunt între 150-162 lei/MWh pentru perioada iulie - septembrie 2021 și între 160-176 lei/MWh pentru perioada octombrie 2021 - martie 2022.

Pentru ca Amromco să își poată executa obligația de furnizare a gazelor naturale conform cantităților agreate inițial, am fost obligați să achiziționăm de pe piața liberă o cantitate foarte mare de gaze naturale, pentru a acoperi diferența care nu mai poate fi obținută din producția internă curentă. În condițiile actuale de preț, ne-a fost provocată o pierdere de 1.770.720 lei, calculată până la data formulării prezentei cereri, iar pierderea zilnică este de aproximativ 57.000 lei pe fiecare din cele două contracte.

Această pierdere financiară este de natură să provoace imposibilitatea continuării activității de producție și a investițiilor, iar continuarea executării obligațiilor de furnizare de gaze naturale în lipsa suspendării executării contractelor ar conduce, în mod iminent, la insolvența și în final falimentul societății subscrise", au mai afirmat în instanță cei de la Amromco.

România - Promisiuni pentru companiile care se mută din Rusia, Ucraina sau Belarus. Domeniile vizate CITEȘTE ȘI România - Promisiuni pentru companiile care se mută din Rusia, Ucraina sau Belarus. Domeniile vizate

Aceștia estimau că, până la sfârșitul lunii septembrie 2021, pierderile suferite în urma executării contractelor vor atinge un nivel de peste 5,25 milioane lei, "în timp ce, evaluând situația generală a societății și având în vedere toate contractele ce au ca obiect furnizarea de gaze naturale, pierderea cumulată anuală este de aproximativ 76 milioane lei (71% din cifra de afaceri), corespunzătoare unei cantități totale de gaze naturale achiziționată de pe piață de 860.000 MWh".

Instanța a afirmat că, din documentele care îi fuseseră puse la dispoziție, rezulta că problema scăderii producției a fost constatată de Amromco începând din perioada decembrie 2020 – februarie 2021, însă compania a solicitat Engie renegocierea contractelor doar începând cu jumătatea lunii mai și a făcut cerere de suspendare a acestora prin ordonanță președințială numai pe 10 august 2021.

EXCLUSIV FOTO Grupul german Liebherr, unul dintre cei mai mari producători de utilaje pentru construcții din lume, pregătește noi investiții în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Grupul german Liebherr, unul dintre cei mai mari producători de utilaje pentru construcții din lume, pregătește noi investiții în România

Amromco Energy a fost înființată în 2002 de mai mulți petroliști texani, special pentru exploatarea de zăcăminte de gaze naturale din România, și a fost o vreme sub controlul grupului american First Reserve. La momentul înființării, producători străini de gaze cu concesiuni în România făceau lobby la Ministerul Industriilor și Resurselor, condus pe atunci de Dan Ioan Popescu, pentru a le permite să-și vândă gazele la un preț mai apropiat de cel cu care România importa gaze din Rusia, prețurile reglementate ale producției interne, atât pentru clienții industriali, cât mai ales pentru cei casnici, fiind considerate extrem de mici.

Compania este specializată în redezvoltarea de zăcăminte mature și deține participații la 30 de perimetre de gaze naturale din România, la 11 dintre ele fiind partener cu Romgaz, acordul dintre cele două companii datând din 2003. În același an a început și producția Amromco, pe zăcăminte din Oltenia și Muntenia

În 2012, Amromco a achiziționat de la OMV Petrom 3 câmpuri petroliere de hidrocarburi situate în partea de nord-est a României. În 2013, traderul de energie și mărfuri Mercuria a intrat în acționariatul Amromco în urma unei investiții de 50 de milioane de dolari, scopul declarat fiind acela de a profita de liberalizarea prețurilor la gaze naturale de pe piața românească, precum și de oportunitățile de export de pe această piață.

viewscnt
Afla mai multe despre
producator gaze naturale insolventa
amromco insolventa
criza gazelor
scumpirea gazelor
scadere productie gaze