Presată de penuria de gaze din Europa și de invazia Rusiei în Ucraina, Germania și-a amintit de un zăcământ offshore din Marea Nordului pe care îl împarte cu Olanda

Presată de penuria de gaze din Europa și de invazia Rusiei în Ucraina, Germania și-a amintit de un zăcământ offshore din Marea Nordului pe care îl împarte cu Olanda
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 25 apr 2022

Penuria de gaze naturale de pe piața europeană, care a precedat războiul declanșat de Rusia în Ucraina, majorând galopant prețurile pe continent, dar și "stigmatul" politic de a fi una dintre țările UE cele mai dependente de importuri de gaze de la gigantul rus de stat producător Gazprom, au făcut ca Germania să își amintească că împarte cu Olanda în Marea Nordului un zăcământ offshore de gaze cu rezerve estimate la circa 60 de miliarde de metri cubi, pe care refuza să îl exploateze din rațiuni climatice și de mediu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Perimetrul ce conține zăcământul este practic împărțit în două de linia de demarcație dintre apele teritoriale ale celor două țări, fiind situat la circa 20 de kilometri de insula germană Borkum și de cea olandeză Schiermonnikoog. Zăcământul, situat la mică adâncime (25-30 de metri), conține gaz metan cu putere calorică redusă, care se pretează pentru consumul casnic al gospodăriilor germane și olandeze.

VIDEO Primul segment de drum expres din România a fost deschis CITEȘTE ȘI VIDEO Primul segment de drum expres din România a fost deschis

Zăcământul din perimetrul denumit N05-A a fost descoperit în urma unor foraje de explorare derulate în 2017. Operator al perimetrului, unde producția nu a început, este compania petrolieră olandeză ONE-Dyas.

Germania va colabora acum cu ONE-Dyas la exploatarea zăcământului, a transmis televiziunea publică NOS din Olanda.

Musk spune că și-a asigurat finanțarea pentru preluarea Twitter și analizează lansarea unei oferte publice CITEȘTE ȘI Musk spune că și-a asigurat finanțarea pentru preluarea Twitter și analizează lansarea unei oferte publice

"Nu ne putem permite să le cerem olandezilor să ne livreze cantități mai mari de gaze și, în același timp, să refuzăm să extragem propriul gaz", a declarat ministrul Economiei din landul german Saxonia Inferioară, Bernd Althusmann, potrivit sursei citate.

Asta în condițiile în care Olanda a amânat planurile de oprire graduală a producției din marele zăcământ Groningen pentru onorarea unui contract pe termen lung cu furnizori ai consumatorilor din Germania, ca urmare a crizei de pe piața europeană de profil, cu toate că operațiunile de extracție de la Groningen provoacă de mulți ani seisme în zonă, care le produc prejudicii și disconfort localnicilor.

Tranzacție - Rețeaua de fitness World Class România a fost vândută CITEȘTE ȘI Tranzacție - Rețeaua de fitness World Class România a fost vândută

Până în prezent, autoritățile germane se opuneau demarării producției de gaze în perimetrul offshore N05-A din Marea Nordului, atât din cauza atașamentului față de politicile climatice de renunțare la sursele fosile de energie, cât și din rațiuni propriu-zise de mediu, insulele și apele din aproprierea zăcământului având statut de rezervații naturale și constituind atracția turistice importante. De aceea, deocamdată, proiectul a primit aprobări doar de la statul olandez.

Comunitățile locale nu sunt nici acum încântate de perspectivă. "Înțelegem că nevoia de gaze e urgentă în Germania. Însă am vrea să fie exploatate zăcămintele situate la distanță mai mare, nu cele care sunt cel mai aproape de coastă. În plus, geologii spun că forajul nu e periculos din punct de vedere seismic, însă despr Groningen au spus același lucru", a declarat un reprezentant al municipalității de pe insula germană Borkum.

VIDEO Biden anunță noi măsuri pentru Ucraina. Nave interzise. ”Am trimis arme cu o viteză record Ucrainei.\ CITEȘTE ȘI VIDEO Biden anunță noi măsuri pentru Ucraina. Nave interzise. ”Am trimis arme cu o viteză record Ucrainei."

Cei de la compania petrolieră ONE-Dyas spun că se vor întâlni curând cu oponenții proiectului pentru a le risipi temerile și îndoielile. Ei argumentează că platforma maritimă ce va extrage gazele va fi alimentată cu energie electrică de la parcul eolian offshore Riffgat din apropiere, cu putere instalată de peste 113MW, și că o vor construi mai puțin înaltă decât de obicei, pentru a fi cât mai puțin vizibilă de pe țărm.

"În plus, la poziționarea ei vom ține seama de rezervațiile naturale din apropiere", a declarat șeful companiei, Chris de Ruyter van Steveninck.

„Sinucideri la indigo” în rândul oligarhilor ruși CITEȘTE ȘI „Sinucideri la indigo” în rândul oligarhilor ruși

E sau nu nevoie realmente nevoie de gazele naturale din N05-A?

"Dacă ne gândim la țintele climatice, n-ar trebui să mai dezvoltăm noi zăcăminte de gaze. Însă durează până înlocuiești gazele cu energie regenerabilă, iar 60 de miliarde de metri cubi e o cantitate substanțială. Pe de altă parte, ar trebui redus consumul de gaze impunând instalarea de pompe de căldură", spune Frans Rooijers, directorul firmei de consultanță CE Delft.

DECIZIE Părinții nu le pot da copiilor mai mult de trei prenume CITEȘTE ȘI DECIZIE Părinții nu le pot da copiilor mai mult de trei prenume

Consumul de gaze al Germaniei este de circa 90 miliarde metri cubi pe an, iar cel al Olandei – de 40 miliarde metri cubi pe an.

În prezent, se așteaptă ca guvernul german să acorde aprobările legale necesare pentru demararea proiectului în câteva luni. Operatorul ONE-Dyas speră ca, ulterior, producția de gaze din perimetrul N05-A să demareze în cursul anului 2024.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale producti offshore
zacaminte offshore gaze
germania dependenta importuri gaze rusia
germania importuri gaze gazprom