Președinta Comisiei Europene confirmă un plan de rezervă dacă Rusia va întrerupe furnizarea de gaze

Președinta Comisiei Europene confirmă un plan de rezervă dacă Rusia va întrerupe furnizarea de gaze
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 feb 2022

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat că UE a luat măsuri de precauție extinse în cazul unei întreruperi bruște a aprovizionării cu gaze din Rusia, transmite dpa.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În ultimele luni, Comisia Europeană a discutat cu exportatori importanți de gaze naturale lichefiate, cum ar fi Statele Unite, Qatar și Egipt, pentru ca aceștia să își sporească livrările către Uniune, a spus von der Leyen.

EXCLUSIV Investiții de 300 milioane euro în parcuri fotovoltaice în Oltenia CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Investiții de 300 milioane euro în parcuri fotovoltaice în Oltenia

Au avut loc, se asemenea, negocieri cu importatori cheie de gaze naturale lichefiate, precum Japonia și Coreea de Sud, pentru ca aceștia să își pune propriile comenzi la dispoziția UE. Transportul de gaz lichefiat din Qatar ar putea fi redirecționat spre Europa în loc de Japonia, de exemplu, scrie Agerpres.

Ca urmare a acestor eforturi, UE a importat o cantitate record de gaz lichefiat în luna ianuarie, aproximativ 10 trilioane de metri cubi, a spus von der Leyen.

De asemenea, benefic în situația actuală, a mai spus von der Leyen, este și faptul că UE și-a extins rețeaua de conducte și a crescut capacitatea terminalelor de gaze naturale lichefiate după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014.

"Modelele noastre arată acum că avem tendința de a fi în siguranță în cazul unei reduceri a aprovizionării sau a scăderii în continuare a livrărilor de gaze de către Gazprom", a spus von der Leyen.

În cazul întreruperii totale a aprovizionării vor trebui totuși adoptate măsuri de urgență, a spus ea.

UE este foarte dependentă de gazul rusesc. O reducere a livrărilor de către Rusia ca represalii pentru sancțiunile impuse de Occident în criza ucraineană ar putea, prin urmare, să afecteze puternic statele membre.

În prezent, UE se bazează pe gaz pentru puțin sub un sfert din necesarul de energie, iar 90% din aprovizionarea cu gaze a Uniunii provine în prezent din Rusia, a spus von der Leyen. Aproximativ 40% din importuri sunt furnizate de Gazprom.

Criza din Ucraina implică un "risc clar" de reducere a gazelor rusești către UE, a spus von der Leyen. Totuși, a adăugat ea, primăvara nu este departe, iar creșterea temperaturilor ar însemna o scădere a cererii de energie pentru încălzire și relaxarea situației.

În cazul unei agresiuni militare împotriva Ucrainei, președinta Comisiei Europene a amenințat din nou cu represalii rapide sub formă de sancțiuni."Am muncit din greu pentru a putea oferi un răspuns comun cu partenerii noștri în câteva zile", a spus von der Leyen.

viewscnt
Afla mai multe despre
ursula von der leyen
gaze
energie