INFOGRAFICE România - importator net de energie și 2021. Importul a crescut pe granița cu Bulgaria. Fluxurile transfrontaliere de import au scăzut însă cu 12%

INFOGRAFICE România - importator net de energie și 2021. Importul a crescut pe granița cu Bulgaria. Fluxurile transfrontaliere de import au scăzut însă cu 12%
scris 15 feb 2022

România a fost și în 2021 importator net de energie electrică, importând aproximativ 6 TWh și exportând 3,8 TWh. Cu toate acestea, poziția netă s-a îmbunătățit, de la un nivel de 2,8 TWh importați net în 2020, importurile nete coborând la 2,2 TWh, ca urmare a scăderii mai abrupte a fluxurile transfrontaliere de import, cu aproximativ 800 GWh sau 12%, comparativ cu cea a exporturilor, cu 200 GWh sau 5%, conform datelor analizate de Profit.ro.

Datele operatorului național de sistem arată o scădere a exportului pe granița Bulgaria și o creștere pe granița cu Serbia, Ungaria și Ucraina.

Importul, în schimb, a crescut pe granița cu Bulgaria și a scăzut pe liniile de interconexiune situate în zonele deficitare în producție de energie electrică (pe granițele cu Ungaria și cu Ucraina), dar și pe linia de interconexiune situată în zona excedentară în producția de energie electrică, respectiv pe granița cu Serbia.

Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

Concret, comparativ cu intervalul ianuarie - decembrie 2020, fluxurile fizice de export au scăzut cu Bulgaria (- 52% sau -1.632 GWh) și au crescut pe granița cu Serbia (+750 GWh) cu Ungaria (+425GWh) dar și cu Ucraina (+252 GWh), concomitent cu creșterea fluxurilor fizice de import pe liniile de interconexiune cu Bulgaria (+1.514 GWh) și scădere pe Serbia (-45% -444GWh), Ucraina (- 42% sau -1.190GWh), și Ungaria (-30% sau -663 GWh).

Consumul net de energie electrică a crescut anul trecut cu 5% comparativ cu anul precedent, în timp ce producția netă s-a majorat cu 6%, în special ca urmare a creșterii producției din surse hidro cu 13% și a celor din surse termo, cu 9%, arată datele publicate de operatorul de sistem Transelectrica. Producția de energie “curată” a scăzut cu 3% în cazul celei din surse regenerabile și cu 2% în cazul celei nucleare.

Analizând ponderile componentelor mixului de producție netă rezultă că cea mai mare pondere, de 35%, este reprezentată de componenta termo (cărbune, hidrocarburi) urmată de componenta hidro, de 31%, în timp ce energia produsă din surse regenerabile și nucleară au o pondere de aproximativ 16% și respectiv 18%.

viewscnt
Afla mai multe despre
import
export
energie
electricitate