Prețul gazelor românești a ajuns în august la un nivel dublu față de cel de pe piețele internaționale

Prețul gazelor românești a ajuns în august la un nivel dublu față de cel de pe piețele internaționale
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 sep 2019

Prețul gazelor românești tranzacționate pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) a ajuns în luna august la 106,8 lei pe MWh, în timp ce gazele tranzacționate la Viena s-au ieftinit până la 56,2 de lei pe MWh, potrivit datelor postate de operatorul bursier BRM și analizate de Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De la începutul anului, prețul gazelor autohtone a fost în creștere, în timp ce indicele de la bursa din Viena (CEGH Front Month Index) a scăzut constant.

Astfel, în ianuarie, gazele românești costau la bursa de la București 92 de lei pe MWh și au ajuns în mai și iunie la 101 lei, urcând la 105 lei în iulie și 106,8 lei în august.

ANRE vrea să fie informată cu un an înainte de “intenția” de vânzare a activelor din sectorul energetic. CEZ, Enel și chiar Exxon pot fi afectate. Detalii vor fi anunțate la Profit Energy.forum CITEȘTE ȘI ANRE vrea să fie informată cu un an înainte de “intenția” de vânzare a activelor din sectorul energetic. CEZ, Enel și chiar Exxon pot fi afectate. Detalii vor fi anunțate la Profit Energy.forum

În același timp, gazele tranzacționate la Viena au început anul la 122 de lei pe MWh și au scăzut la 81 de lei în mai, 76 de lei în iunie, 63 de lei în iulie și 56 de lei în august. Acesta este și trendul normal, întrucât iarna consumul este mare și prețurile cresc, iar în lunile de vară se înregistrează cele mai mici cotații.

În România, însă, piața a fost dată peste cap de OUG 114/2018, aprobată în decembrie 2018, care prevedea plafonarea la 68 de lei/MWh a gazelor de producție internă timp de trei ani. Aceasta deși piața fusese complet liberalizată încă din 2017.

Ulterior, actul normativ a fost modificat de OUG 19/2019, rămânând plafonate doar prețul gazelor românești pentru populație și termocentrale, începând cu 1 mai 2019. Acest lucru a dus la scumpirea gazelor tranzacționate pe bursă, destinate consumatorilor industriali.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale
bursa română de mărfuri