Prețurile angro ale gazelor pe piețele din Marea Britanie și Olanda au crescut puternic

Prețurile angro ale gazelor pe piețele din Marea Britanie și Olanda au crescut puternic
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mar 2022

Prețurile angro ale gazelor pe piețele din Marea Britanie și Olanda au crescut puternic la închiderea de miercuri, după ce Rusia a declarat că va începe să vândă gaze către țări ”neprietenoase” în ruble, în timp ce Uniunea Europeană a propus o legislație privind nivelurile minime de stocare a gazelor, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Creșterea prețurilor a survenit după ce președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia va începe să vândă gaze către țările ”neprietenoase” în ruble, prețul britanic pentru livrarea în ziua următoare crescând cu 11,8% pentru a încheia ziua la 246,00 pence pe unitate termică, în timp ce prețul pentru iarna 2022 a crescut cu 11% până la 264,01 pence/unitate termică, scrie News.ro.

Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani

Pe piața olandeză de gaze, prețul aferent contractului pe o lună a fost cu 14,1% mai mare și a închis la 113,00 euro pe megawat oră (MWh), în timp ce prețul contractului pentru trimestrul al doilea a crescut cu 15,3%, până la 113,00 euro/MWh.

”Rusia va continua, bineînțeles, să furnizeze gaze naturale în conformitate cu volumele și prețurile... fixate în contractele încheiate anterior. Modificările vor afecta doar moneda de plată, care va fi schimbată în ruble rusești”, a spus Putin în timpul unei întâlniri televizate cu miniștrii de rang înalt.

Începând cu 27 ianuarie, vânzările de gaze naturale ale Gazprom către Europa și alte țări au fost decontate în principal în euro, în proporție de aproximativ 58%.

Guvernele europene nu au fost imediat disponibile pentru a comenta anunțul rusesc.

Aproape toate contractele de cumpărare de gaze rusești în Europa sunt exprimate în euro sau dolari.

”Ceea ce este totuși clar este că acest lucru a adăugat un alt element de incertitudine pe piața europeană de gaze, deja haotică, complicând achizițiile de gaze pe care multe țări au fost reticente să le reducă”, a declarat Vinicius Romano, analist senior la Rystad Energy.

Separat, Comisia Europeană a propus o legislație care impune țărilor UE să-și umple depozitele de gaze la cel puțin 90% până la 1 noiembrie în fiecare an, începând cu 2023, și la 80% în acest an. Această măsură va avea nevoie de aprobarea țărilor UE și a Parlamentului European, iar traderii au spus că obiectivul va fi greu de îndeplinit chiar și în perioadele în care cererea este mai scăzută.

Pe piața europeană de carbon, contractul de referință a fost cu 5,3% mai mic, pentru a închide la 76,43 euro pe tonă.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze