Prețurile la gaze continuă să scadă în Europa pe fondul cererii slabe, temperaturilor ridicate și intrărilor de gaze lichefiate

Prețurile la gaze continuă să scadă în Europa pe fondul cererii slabe, temperaturilor ridicate și intrărilor de gaze lichefiate
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 oct 2022

Prețurile de referință la gaze naturale în Europa au continuat să scadă în condițiile în care cererea scăzută din cauza temperaturilor peste medie dar și oferta abundentă grație intrărilor constante de gaze lichefiate au pus presiuni asupra prețurilor, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință pentru Europa, în jurul orei 08:58 GMT cotațiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 13,50 euro, până la 116,50 euro pentru un Megawatt-oră, cel mai scăzut nivel înregistrat de la mijlocul lunii iunie, scrie Agerpres.

CONFIRMARE Rohlik, cel mai mare supermarket online din Cehia, și-a lansat serviciile pentru publicul larg în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Rohlik, cel mai mare supermarket online din Cehia, și-a lansat serviciile pentru publicul larg în România

"Cererea redusă și aprovizionarea confortabilă continuă să pună presiuni. Noile prognoze meteo care arată spre temperaturi ridicate generează noi presiuni", susțin analiștii de la Engie EnergyScan.

Firma de prognoze Refinitiv Eikon se așteaptă ca temperaturile pentru restul acestei săptămâni să fie peste nivelul normal, ceea ce va reduce cererea de încălzire.

În plus, fluxul constant de nave care aduc gaze lichefiate în Europa a diminuat de asemenea temerile referitoare la un deficit de aprovizionare, în condițiile în care Rusia a redus treptat livrările spre continent. Cu toate acestea, sursele citate de Reuters susțin că în prezent sunt peste 35 de tancuri încărcate cu gaze lichefiate care stau la coadă în largul coastelor Spaniei și în jurul Mediteranei, din cauză că nu pot să obțină sloturi pentru a-și descărca marfa.

"Scăderea livrărilor rusești spre Europa este acum aproape absorbită de piață, ceea ce este un semn de bun augur pentru Europa la începutul iernii. Ne așteptăm ca intrările de gaze lichefiate să rămână constante pe întreaga perioadă a iernii", spun analiștii de la Marex Research.

În paralel piețele așteaptă să vadă noile propuneri ale Comisiei Europene pentru plafonarea prețului gazelor naturale. Liderii UE urmează să dezbată la finele acestei săptămâni o serie de opțiuni precum limite obligatorii între care prețurile tranzacțiilor pot fluctua într-o singură zi, susțin sursele. Acest plafon de preț ar putea pune noi presiuni asupra prețului gazelor, susțin analiștii. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
pret