Prețurile petrolului au atins maximele anului în această săptămâna; unii analiști prognozează că vor atinge 100 de dolari pe baril în acest an

Prețurile petrolului au atins maximele anului în această săptămâna; unii analiști prognozează că vor atinge 100 de dolari pe baril în acest an
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 sep 2023

Prețurile petrolului au urcat la cele mai înalte nivele al anului în această săptămână, continuând o creștere care i-a determinat pe unii analiști să anticipeze că prețurile țițeiului ar putea atinge 100 de dolari pe baril înainte de sfârșitul acestui an, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Contractele futures pentru țițeiul Brent, de referință la nivel internațional au fost tranzacționate vineri, la Londra, în declin cu 0,3% în scădere la 93,46 dolari pe baril, în timp ce contractele futures din SUA West Texas Intermediate au fost puțin modificate, la 90,09 dolari, scrie News.ro.

FOTO Oil Terminal a semnat cu Iulian Dascălu pentru un mega-proiect de regenerare urbană la Constanța de sute de milioane de euro. Cât va încasa compania de stat CITEȘTE ȘI FOTO Oil Terminal a semnat cu Iulian Dascălu pentru un mega-proiect de regenerare urbană la Constanța de sute de milioane de euro. Cât va încasa compania de stat

Atât contractul Brent, cât și WTI au închis joi la cele mai înalte niveluri ale anului.

Contractele petroliere au consemnat a treia săptămână pozitivă consecutivă.

Creșterea prețurilor vine pe fondul așteptărilor crescânde pentru o ofertă mai strânsă, după ce Arabia Saudită și Rusia au luat măsuri pentru a reduce livrările globale și și-au extins măsurile de reducere a producției de petrol până la sfârșitul anului.

Liderul OPEC, Arabia Saudită, a declarat pe 5 septembrie că își va prelungi reducerea producției de 1 milion de barili pe zi până la sfârșitul anului, iar liderul non-OPEC, Rusia, s-a angajat să reducă exporturile de petrol cu 300.000 de barili pe zi până la sfârșitul anului.

Ambele țări au spus că își vor revizui lunar reducerile voluntare.

Analiștii de la Bank of America consideră acum că prețurile petrolului ar putea crește în curând peste 100 de dolari.

”În cazul în care OPEC+ va menține reducerile în curs ale livrărilor până la sfârșitul anului, în contextul cererii pozitive din Asia, credem că prețurile petrolului Brent ar putea depăși 100 de dolari/bbl înainte de 2024”, au declarat marți analiștii conduși de Francisco Blanch, într-o notă de cercetare.

Volkswagen discută eliminarea Polo din gamă CITEȘTE ȘI Volkswagen discută eliminarea Polo din gamă

Tamas Varga, de la firma de brokeraj de petrol PVM, a declarat că un salt către pragul de 100 de dolari este ”plauzibil”, invocând constrângerile de producție din Arabia Saudită și Rusia, întreținerea viitoare a rafinăriei, deficitul structural de motorină în Europa și un consens tot mai mare că ciclul actual de înăsprire se va termina curând.

”Cu toate acestea, o astfel de creștere implică și o reînnoire a presiunii inflaționiste”, a declarat Varga vineri, pentru CNBC.

Acest lucru s-a reflectat, a spus el, în datele din această săptămână privind inflația din SUA și creșterea cheltuielilor consumatorilor, care au indicat că ratele dobânzilor pot rămâne mai ridicate pentru mai mult timp și ar putea avea un impact negativ atât asupra creșterii economice, cât și asupra creșterii cererii de petrol.

”Din acest motiv, cred că orice creștere către 100 de dolari va fi de scurtă durată”, a adăugat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
pret