Ocna Mureș își produce energia electrică pentru consumul propriu al orașului

Ocna Mureș își produce energia electrică pentru consumul propriu al orașului
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 sep 2023

Ocna Mureș este primul oraș din Alba care își produce energia electrică pentru consumul propriu, mai exact pentru iluminatul public și pentru sediile instituțiilor publice, realizând astfel o economie de aproximativ 3 milioane de lei pe an, printr-o investiție cu fonduri norvegiene.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Am realizat cu ajutorul fondurilor norvegiene o centrală fotovoltaică. De săptămâna viitoare vom încheia un contract cu un distribuitor de energie electrică. Deja producem curent. Ne vom compensa tot ce înseamnă iluminat public, primărie, școli și instituții publice. Calculele arată o economie de 2,5 - 3 milioane de lei anual", a declarat primarul orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler.

CONFIRMARE - DOCUMENT Măsurile fiscale pregătite de Guvern CITEȘTE ȘI CONFIRMARE - DOCUMENT Măsurile fiscale pregătite de Guvern

Proiectul "Realizarea unui sistem fotovoltaic pentru producere de energie electrică pentru consumul propriu al Orașului Ocna Mureș"/" Building of a Photovoltaic System to Produce Electricity for Ocna Mures Municipality Own Use" a fost finanțat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul "Programului de Energie din România", scrie Agerpres.

Valoarea totală a grantului a fost de 559.100 de euro, acoperind 85% din costurile totale estimate ale proiectului. Cota de cofinanțare adusă ca și contribuție proprie de către administrația locală a fost de 15%.

Scopul proiectului a vizat reducerea costului consumului de energie electrică pentru iluminatul public, a clădirii Primăriei, precum și a altor clădiri publice de pe raza orașului (școli, grădinițe, bibliotecă publică, Casa de Cultură etc).

Centrala va avea o producție anuală de energie electrică de 630 MWh. Prin implementarea acestui proiect se va reuși o reducere a emisiilor de dioxid de carbon estimată la 441 de tone/an.

Furnizarea și instalarea parcului fotovoltaic, inclusiv racordarea acestuia la rețeaua electrică de distribuție, au durat 16 luni. Lucrările au fost finalizate în 17 iulie.

Realizarea investiției a presupus amenajarea terenului și împrejmuirea acestuia, instalarea a 1.352 de panouri fotovoltaice și a celorlalte componente ale sistemului și legarea acestuia la rețea, fiind vorba despre un sistem on-grid.

viewscnt
Afla mai multe despre
ocna mureș
energie electrică