Prețurile petrolului au atins noi niveluri record, în perspectiva sancțiunilor împotriva Iranului

Prețurile petrolului au atins noi niveluri record, în perspectiva sancțiunilor împotriva Iranului
scris 10 mai 2018

Prețurile petrolului au atins joi noi niveluri record, în condițiile în cae traderii se pregătesc pentru reintroducerea de către Statele Unite a sancțiunilor împotriva Iranului, care este unul dintre cei mai mari exportatori de petrol din cadrul OPEC, pe o piață în care oferta este deja limitată, relatează Reuters.

Statele Unite intenționează să impună sancțiuni împotriva Iranului, care produce circa 4% din livrările mondiale de petrol, după ce au abandonat un acord convenit la sfârșitul anului 2015, care limitează programul nuclear al Teheranului în schimbul ridicării sancțiunilor americane și europene, scrie News.ro.

Cotațiile petrolului au crescut puternic ca reacție la măsurile anunțate de Washington.

Contractele futures pentru petrolul Brent au atins cel mai ridicat nivel din noiembrie 2014, de 77,89 dolari pe baril, la ora 7.00 GMT (9.00 ora României), fiind cu 0,9% peste închiderea de miercuri.

Indicele Robor la trei luni a crescut la 2,75%, un nou record al ultimilor trei ani și jumătate CITEȘTE ȘI Indicele Robor la trei luni a crescut la 2,75%, un nou record al ultimilor trei ani și jumătate

Petrolul West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, a marcat la rândul său un nou maxim după noiembrie 2014, de 71,84 dolari pe baril, revenind apoi la 71,78 dolari pe baril, cu 0,9% pestre închiderea zilei precedente.

În China, cel mai mare cumpărător de petrol iranian, contractele futures de la bursa din Shanghai au înregistrat cea mai mare creștere de la lansarea acestora pe piață, în luna martie, avansând cu peste 4,5%, la 75 de dolari pe baril.

Analiștii au speranțe reduse că opoziția față de sancțiuni va preveni reintroducerea lor.

Europa și China nu se vor combate sancțiunile. Vor protesta și le vor accepta. Realist vorbind, nimeni nu va opta pentru Iran în detrimentul SUA, potrivit firmei de consultanță FGE.

”Credem că limita anterioară, a unor exporturi de 1 milion de barili de petrol pe zi (impusă în perioada sancțiunilor precedente) va fi reintrodusă. Ca și atunci, pentru a ajunge la nivelul respectiv vor avea loc mai multe runde de reduceri”, a scris fondatorul și președintele FGE, Fereidun Fesharaki, într-o notă adresată clienților.

Acesta consideră că prețurile petrolului vor crește în mod sigur, posibil până la 90-100 de dolari pe baril.

Banca americană Goldman Sachs estimează că reintroducerea sancțiunilor împotriva Iranului și riscurile pentru livrările de petrol ale altor furnizori, în special ale Venezuelei, măresc mult probabilitatea ca prețul petrolului Brent să ajungă în vară la 82,5 dolari pe baril.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
opec