Prețurile petrolului au scăzut la cele mai reduse niveluri din ultimele 13 luni

Prețurile petrolului au scăzut la cele mai reduse niveluri din ultimele 13 luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 feb 2020

Prețurile petrolului au scăzut luni la cele mai reduse niveluri din ultimele 13 luni, din cauza epidemiei din China care a redus cererea și a provocat așteptări privind noi reduceri ale producției de către OPEC și aliații organizației, între care și Rusia, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Ce așteptări avem de la anul fiscal 2020? CITEȘTE ȘI Ce așteptări avem de la anul fiscal 2020?

Cotația petrolului Brent a scăzut cu 2,17 dolari, respectiv cu 3,8%, la 54,45 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins din iunie 2019, scrie News.ro.

Prețul petrolului West Texas Intermediate (WTI) a coborât cu 1,45 dolari, la 50,12 dolari pe baril, atingând un minim al ședinței de 49,91 dolari pe baril, de asemenea cel mai redus nivel din iunie 2019.

GRAFIC Sistemul național de transport gaze s-a aflat mai multe ore în stare de prealertă, în pofida majorării limitelor de funcționare CITEȘTE ȘI GRAFIC Sistemul național de transport gaze s-a aflat mai multe ore în stare de prealertă, în pofida majorării limitelor de funcționare

”Nu am mai asistat la un eveniment de distrugere a cererii de o asemenea amploare care să evolueze atât de rapid”, a declarat Phil Flynn, analist la firma Price Futures Group în Chicago.

În condițiile în care epidemia a afectat cererea în China, cel mai mare importator de țiței din lume, compania de rafinare Sinopec a decis reducerea producției din această lună cu circa 600.000 de barili pe zi, respectiv cu 12%, cea mai amplă măsură de acest tip luată în ultimii peste 10 ani.

Rafinăriile independente din provincia Shandong, care importă cumulat circa o cincime din țițeiul din China, au redus producția cu 30%-50%, într-un inteeval de peste o săptămână, au declarat directori și analiști.

Epidemia poate reduce în special cererea de carburant pentru avioane din China, a scris Paul Sankey, director general la Mizuho, în New York.

Aeroportul din Wuhan este cel mai aglomerat din centrul Chinei, fiind tranzitat de 25 de milioane de pasageri pe an, iar potrivit estimărilor conservatoare numărul călătorilor ar fi scăzut cu circa o treime, a spus Sankey.

Potrivit mai multor surse apropiate situației, OPEC și aliații săi, respectiv OPEC+, analizează reducerea livrărilor de petrol cu alte 500.000 de barili pe zi.

Potrivit Wall Street Journal, o altă opțiune ar fi reducerea temporară a livrărilor cu 1 milion de barili pe zi de către Arabia Saudită.

Agenția de rating Fitch a apreciat luni că epidemia provocată de coronavirus ar putea genera un surplus pe piața petrolului, iar OPEC+, din care face parte și Rusia, ar putea fi nevoită să reducă din nou producția, dacă epidemia va dura mai multe luni.

În prima zi de tranzacții după vacanța de Anul Nou chinezesc, capitalizarea principalului indice bursier chinez a scăzut cu 393 de miliarde de dolari, investitorii au vândut yuani și mărfuri, piața fiind dominată de temerile provicate de epidemie.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
pret