Polonezul cu puternice legături în China confirmă informațiile Profit.ro și vine astăzi la București să cumpere combinate metalurgice românești

Polonezul cu puternice legături în China confirmă informațiile Profit.ro și vine astăzi la București să cumpere combinate metalurgice românești

Sursa foto - captură video

scris 4 feb 2020

Marek Frydrych, omul de afaceri polonez cu puternice legături cu China, despre care Profit.ro a anunțat anterior că se află în proces de achiziție a activelor industriale funcționale ale mai multor combinate metalurgice românești aflate în insolvență sau chiar faliment, care au fost deținute anterior de grupul rus Mechel, a confirmat, în Polonia, informațiile Profit.ro și vine astăzi la București pentru discuții legate de preluarea acestor combinate.

Informația apare în presa poloneză, căreia Frydrych i-a confirmat cele scrise anterior în exclusivitate de Profit.ro.

Ce așteptări avem de la anul fiscal 2020? CITEȘTE ȘI Ce așteptări avem de la anul fiscal 2020?

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Este vorba despre active aparținând societăților Industria Sârmei Câmpia Turzii (ISCT), Combinatul de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște, Laminorul Brăila și Ductil Steel Buzău.

EXCLUSIV Petroliștii cer din nou statut de utilitate publică după ce au început să piardă procese cu proprietarii care nu le dau acces pe terenurile cu zăcăminte concesionate CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Petroliștii cer din nou statut de utilitate publică după ce au început să piardă procese cu proprietarii care nu le dau acces pe terenurile cu zăcăminte concesionate

Achiziția activelor acestor combinate este derulată prin intermediul firmei locale Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL. Aceasta este controlată, cu peste 90% din capital, de către Sunningwell International Polska, restul părților sociale fiind în posesia traderului polonez de produse metalurgice West Trade SA. Administrator al Laminorul Danube este șeful West Trade, Slawomir Papiernik, care este și membru în Consiliul de Administrație al Sunningwell International. Fondator, președinte și CEO al Sunningwell International Polska este Marek Frydrych.

O nouă companie aeriană își încearcă norocul în România, dar numai pentru curse charter, cu doar două avioane, având în spate și un fost director la Autoritatea Aeronautică Civilă Română și un fost șef de cabină Tarom CITEȘTE ȘI O nouă companie aeriană își încearcă norocul în România, dar numai pentru curse charter, cu doar două avioane, având în spate și un fost director la Autoritatea Aeronautică Civilă Română și un fost șef de cabină Tarom

În septembrie anul trecut, Laminorul Danube a făcut o ofertă în valoare de 38,3 milioane euro pentru achiziția în bloc a activelor operaționale ale COS Târgoviște, aflat în insolvență, mișcare pe care, de altfel, se bazează planul de reorganizare a combinatului românesc. Planul a fost aprobat de creditori în octombrie și confirmat de judecătorul sindic în decembrie 2019. Potrivit ultimelor date publice disponibile, COS Târgoviște a terminat primele 9 luni din 2019 cu o cifră de afaceri de peste 458 milioane lei, pierderi de 32,6 milioane lei și circa 1.300 de salariați.

"Subscrisa intenționăm continuarea activității de elaborare a oțelului și producție de produse siderurgice lungi și nu avem intenția de a lichida activitatea respectivă", se arată în oferta polonezilor, văzută de Profit.ro.

La Industria Sârmei Câmpia Turzii (ISCT), de asemenea în insolvență, Laminorul Danube a oferit 7,5 milioane euro pe activele secției Trăgătorie de Oțel, producătoare de sârmă, a întreprinderii, ofertă aprobată de creditori în noiembrie anul trecut. În primele 6 luni din 2019, ISCT a înregistrat o cifră de afaceri de 68,1 milioane lei, pierderi de 1,66 milioane lei, cu circa 230 de salariați.

Pilonul II - pensii private a avut în 2019 cel mai bun randament din ultimii 9 ani CITEȘTE ȘI Pilonul II - pensii private a avut în 2019 cel mai bun randament din ultimii 9 ani

Laminorul Danube și-a mai adjudecat la o licitație, în septembrie 2019, contra sumei de aproape 86 milioane lei, ansamblul de elaborare a oțelului de la punctul de lucru din Oțelu Roșu al insolventei Ductil Steel Buzău. Asta însă în condițiile în care înțelegerea este ca Laminorul Danube să preia datoriile Ductil față de bugetul de stat. La finalul anului trecut, contractul de cesiune a creanței bugetare a ANAF nu fusese încă semnat, astfel că tranzacția privind activele de la Oțelu Roșu a fost amânată și se punea problema ca, până la perfectarea celor două acte, polonezii să închirieze fabrica de laminate și produse din sârmă din Buzău a Ductil Steel. Compania a terminat anul 2018 cu o cifră de afaceri de 298 milioane lei, pierderi de 18,5 milioane lei și peste 600 de salariați.

De asemenea, în septembrie anul trecut, compania controlată de polonezi a semnat contract de cumpărare a ansamblului funcțional de laminare al Laminorul Brăila, societate aflată în faliment, contra sumei de 6 milioane euro, plătibilă în 5 rate eșalonate pe 2 ani, sumă din care s-a achitat până în prezent 1 milion de euro. În 2018, combinatul brăilean a avut o cifră de afaceri de 11,7 milioane lei, pierderi de peste 7 milioane lei și circa 260 de salariați.

Toate cele 4 companii metalurgice românești ale căror active funcționale de producție sunt vizate de către Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL au aparținut grupului rus Mechel. În prezent, Ductil Steel și Laminorul Brăila sunt controlate de rusul Victor Chumakov, prin intermediul Invest Nikarom SRL, COS Târgoviște are ca acționari offshore-ul cipriot Mazur Investments Limited (86,6%) și fosta AVAS, iar ISCT este deținută de Alphard Financial Corp. Această din urmă entitate juridică este, de altfel, cel mai mare creditor al tuturor celor 4 companii, după ce a preluat în timp creanțele fostului acționar majoritar rus.

Yango anunță că a primit un aviz tehnic valabil doi ani pentru funcționarea ca platformă digitală în România CITEȘTE ȘI Yango anunță că a primit un aviz tehnic valabil doi ani pentru funcționarea ca platformă digitală în România

Compania poloneză care controlează Laminorul Danube Metallurgical Enterprise se prezintă ca fiind specializată în asigurarea de finanțări de capital pentru antreprenori, în special pentru cei din Polinia. De asemenea, Sunningwell International Polska afirmă că poate aranja pentru clienți contractarea de finanțări pentru afaceri de la bănci și alte instituții financiare chinezești, având birou în China.

Sunningwell International Polska este deja implicată în preluarea combinatului metalurgic polonez Huta Czestochowa, intrat în faliment anul trecut și controlat încă de către concernul ucrainean Industrlany Soyuz Donbassa, fondat de câțiva dintre cei mai bogați magnați ucraineni – Vitali Hayduk, Serhiy Taruta (parlamentar ucrainean și patron al clubului de fotbal Metalurg Donețk) și Oleh Mkrtchian. Deocamdată, Sunningwell a închiriat activele combinatului polonez și caută finanțare pentru capital de lucru, afirmând că se așteaptă și la implicarea Guvernului polonez, prin ajutoare de stat, inclusiv prin garanții de la bănci cu capital de stat din Polonia pentru contractele semnate de combinat cu furnizorii de energie electrică și gaze naturale. 

Fondatorul, președintele și CEO-ul Sunningwell International Polska, polonezul Marek Frydrych, și-a început cariera profesională în Ministerul de Externe de la Varșovia, după studii de Istorie la Poznan și de Relații Internaționale la Moscova, și a fost funcționar al consulatului polonez de la Shanghai. Ulterior, a intrat în afaceri în China, în domeniul tradingului de mărfuri, în special metale, înființând acolo companiile Troy Corporation și Troy International Trading. A fondat Sunningwell în 2003, după ce a vândut companiile Troy. O vreme a deținut și un club de noapte în Shanghai, Tropicana, și a sponsorizat organizarea unui festival de muzică pop europeană în metropola chineză.

De-a lungul timpului, Marek Frydrych, care vorbește fluent chineză și rusă, a reprezentat mai multe corporații chineze de top, în special de stat, în demersurile acestora de a se extinde în Polonia și în alte state din Europa, mai ales în energie și infrastructură, după cum se poate citi aici, aici sau aici.

viewscnt
Afla mai multe despre
grupul rus mechel
cos targoviste
laminorul braila
ductil steel
industria sarmei campia turzii
combinate metalurgice romanesti
investitori polonia
investitori china