Prețurile petrolului au urcat cu circa 1%, după ce Iranul a confiscat un petrolier în largul coastei Omanului

Prețurile petrolului au urcat cu circa 1%, după ce Iranul a confiscat un petrolier în largul coastei Omanului
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 ian 2024

Prețurile petrolului au urcat joi cu aproximativ 1%, după ce Iranul a confiscat un petrolier în largul coastei Omanului, amplificând riscul unei escaladări a conflictului în Orientul Mijlociu, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 43 de cenți dolari, sau cu 0,6%, la 77,23 dolari pe baril, în timp ce prețul țițeiului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 47 de cenți, sau cu 0,7%, până la 71,84 dolari pe baril, scrie News.ro.

Manager Hidroelectrica, numit șef al Corpului de Control al premierului CITEȘTE ȘI Manager Hidroelectrica, numit șef al Corpului de Control al premierului

În timpul tranzacțiilor, ambele valori de referință avansaseră cu peste 2 dolari, dar s-au retras ulterior din cauza inflației peste așteptări din SUA, în decembrie, și a informațiilor că China vrea să importe o cantitate mai mică de petrol saudit.

Iranul a confiscat un tanc încărcat cu petrol irakian destinat Turciei, ca răzbunare pentru confiscarea, anul trecut, a aceleiași nave și a petrolului său de către SUA.

Sechestrarea navei St Nikolas, sub pavilionul Insulelor Marshall, coincide cu săptămâni de atacuri ale milițiilor Houthi din Yemen, susținute de Iran, care vizează rutele maritime din Marea Roșie.

Rebelii Houthi din Yemen au organizat săptămâna aceasta cel mai mare atac de până acum asupra căilor comerciale de transport maritim din Marea Roșie.

SUA și Marea Britanie au sugerat că vor lua măsuri suplimentare dacă atacurile vor continua.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție prin care cere încetarea imediată a atacurilor Houthi.

Liderul grupului, Abdel-Malek al-Houthi, a declarat că orice atac asupra houthi nu rămâne fără un răspuns, menționând că orice astfel de răspuns ar fi mai mare decât lovitura recentă în care dronele și rachetele sale au vizat o navă americană în Marea Roșie.

ANUNȚ Mobilizarea în șantier a crescut la Autostrada Moldovei. Câți kilometri pot fi deschiși CITEȘTE ȘI ANUNȚ Mobilizarea în șantier a crescut la Autostrada Moldovei. Câți kilometri pot fi deschiși

Între timp, Israelul a înfruntat acuzațiile de genocid la Curtea Internațională de Justiție în războiul său din Gaza, când primii rezidenți s-au întors la scenele de devastare totală în nordul enclavei, de unde forțele israeliene au început să se retragă în această săptămână.

Comerțul global a scăzut cu 1,3% din noiembrie până în decembrie 2023, deoarece atacurile militanților asupra navelor comerciale din Marea Roșie au dus la o scădere a volumelor de mărfuri transportate în regiune.

”Cererea încetinită, tulburările din Orientul Mijlociu și reacția redusă a prețurilor îi fac pe producători, consumatori și participanți deopotrivă pe piață să se simtă paranoici în legătură cu prețul petrolului”, a declarat Barclays joi, în timp ce banca și-a redus previziunile pentru petrolul Brent pentru 2024 cu 8 dolari, la 85 dolari pe baril.

În SUA, datele arată că inflația de consum a atins 3,4% în decembrie, pe o bază anuală, față de o de ritmul de 3,2% așteptat de economiștii chestionați de Reuters. Pe o bază lunară, prețurile au crescut cu 0,3% față de creșterea anticipată de 0,2%.

Inflația peste așteptări ar putea întârzia o reducere mult anticipată a ratei dobânzii în martie, din partea Rezervei Federale din SUA.

Ratele mai mici ale dobânzilor ar reduce costurile împrumuturilor de consum, ceea ce ar putea stimula creșterea economică și cererea de petrol.

Prețurile petrolului au crescut chiar dacă rafinăriile din China, cel mai mare importator de petrol din lume, au cerut mai puțin țiței saudit în februarie, cu toate că Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, a anunțat cea mai mare reducere a prețurilor din ultimele 13 luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
pret