Prima licitație destinată consumatorilor casnici pe noua platformă BRM va fi pe 5 aprilie. Vor putea fi licitate și gaze, nu numai electricitate

Prima licitație destinată consumatorilor casnici pe noua platformă BRM va fi pe 5 aprilie. Vor putea fi licitate și gaze, nu numai electricitate
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 19 mar 2021

Luni, 5 aprilie, ar trebui să fie semnat primul contract de furnizare de energie electrică al unui consumator casnic pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), începând din aceeași lună platforma de tranzacționare urmând a fi extinsă, pentru a permite inclusiv schimbarea furnizorului de gaze naturale, a declarat, pentru Profit.ro, președintele și Directorul General al BRM, Gabriel Purice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Odată cu extinderea platformei și pe piața gazelor, licitațiile de energie electrică, respectiv gaze, ar putea unificate pentru a putea obține un preț mai competitiv, în avantajul consumatorilor casnici și non-casnici, afirmă acesta.

“Vom începe să ne facem campanie de promovare pe banii noștri, fiind convinși că nu ne vom recupera investiția în următorii 2,3,4 ani. Însă, prin lansarea platformei, considerăm că ne facem datoria față de clienții noștri, date fiind dificultățile prin care a trecut procesul de liberalizare a pieței”, a afirmat Purice.

Cum participarea clienților casnici este una gratuită, BRM va încasa un comision pe MWh. “Comision perceput de BRM este insignifiant”, a adăugat șeful BRM.

Învață de la traderi cu experiență prin Vestor CITEȘTE ȘI Învață de la traderi cu experiență prin Vestor

“Ne adresăm numai celor care pot să-și facă niște achiziții în mod electronic”, a mai completat Purice, întrebat de Profit.ro în legătură cu procentul estimat de consumatorii casnici care vor apela la platforma BRM.

Și președintele AGA al BRM, Septimiu Stoica, a venit cu precizări suplimentare în urma publicării articolului în care Profit.ro își punea mai multe întrebări în absența unor informații publice vizibile mai detaliate.

“În opinia dumneavoastră, aplicația bursei de mărfuri este considerată – și nu înțelegem de ce – una mult mai simplă, doar cu o treaptă peste serviciile unui call-center de furnizor de energie! În realitate, lucrurile stau exact invers, așa cum relevă, fair, chiar ANRE: BRM este cea care oferă o adevărată piață electronică, cu activarea mecanismelor concurențiale complexe specifice, în comparație cu aplicația (ANRE - n.r.) care va să vină, care nu va fi o platformă de tranzacționare, ci una de schimbare a furnizorilor. Deci, iată, comparăm mere cu pere”.

Cu toate acestea, chiar numele platformei ales de BRM poate sugera exact contrariul: www.schimbarefurnizor.brm.ro.

Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta! CITEȘTE ȘI Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta!

Pe de altă parte, Septimiu Stoica adaugă că “este adevărat că ofertele de furnizare sunt diferite în formularea condițiilor și va fi nevoie de un efort de standardizare în etape, cu acceptul și colaborarea de grup a acestora. Este la fel adevărat că există termene legale de schimbare a furnizorilor, dar schimbarea și simplificarea țin de reglementatori, pentru BRM adaptarea fiind o simplă problema de parametrizare, care se rezolva imediat. Sunt aspecte inerente ale unei piețe în formare, dar tocmai efortul de construcție instituțională în mers va dinamiza optimizarea și fungibilizarea bursieră a produselor”.

Dar cum funcționează efectiv platforma BRM? Una dintre cele mai importante probleme ridicate de procesul de liberalizare a pieței energiei a fost accesul restrâns la potențiali clienți al furnizorilor mai mici sau al celor fără o aplicație software de primire a solicitărilor de schimbare a furnizorului.

Platforma BRM pare a rezolva această problemă. Astfel, în orice zi a săptămânii, orice client casnic (dar și non-casnic) se poate înscrie pe platformă prin accesarea link-ului www.schimbarefurnizor.brm.ro. Licitațiile propriu-zise vor avea loc în fiecare zi de luni a săptămânii.

Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor cibernetice CITEȘTE ȘI Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor cibernetice

Consumatorul casnic/non-casnic va trebui să completeze datele personale, consumul lunar estimat, dar și să încarce documentele necesare schimbării furnizorului (actul de identitate, ultima factură emisă de fostul furnizor, și actul de proprietate/spațiu). Acestea vor fi utilizate de noul furnizor pentru finalizarea procesului de schimbare a furnizorului.

“La finalizarea procesului de înregistrare se va trimite automat un mesaj de confirmare a înscrierii la licitație in care se menționează data organizării licitației la care veți participa. Va rugam sa verificați si folderul SPAM din adresa de email cu care sunteți înregistrat”, precizează BRM într-un document explicativ.

Consumatorul va trebui însă să fie unul informat, pentru că “în cadrul licitației se tranzacționează doar prețul energiei active – restul elementelor de factura fiind nenegociabile si fiind impuse prin reglementari”. Cu mai multe excepții: abonamentul zilnic perceput de unii dintre furnizori sau serviciile incluse de aceștia în contract.

“La finalul licitației veți primi un mesaj cu prețul energiei active cel mai mic licitat de furnizorii participanți pe email si atașat oferta detaliată și completată de furnizorul câștigător”, precizează BRM.

INTERVIU Alexandru Lăpușan, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Alexandru Lăpușan, despre premium în business

Dacă elementele de preț suplimentare (tarifele de distribuție, de transport, de sistem, accizele, certificatele verzi, contribuția de cogenerare și TVA) sunt aceleași indiferent de furnizorul ales, unii furnizori ar putea percepe un abonament zilnic, ceea ce ar putea face ca, deși au “prețul energiei active cel mai mic” licitat, valoarea finală a facturii să fie mai ridicată.

De asemenea, un consumator casnic ar trebui să poată compara nivelul actualei facturi cu cel al eventualei facturi care ar urma să fie emise de potențialul nou furnizor. Ceea ce înseamnă că trebuie să adauge singur valoarea tarifelelor de distribuție, de transport, de sistem, a accizelor, a certificatelor verzi, contribuția de cogenerare și TVA, și, eventual, a abonamentului zilnic, pentru a vedea dacă este rentabil să-și schimbe furnizorul.

Tocmai de aceea, probabil, BRM lasă la dispoziția clienților 24 de ore, în care aceștia pot refuza oferta de preț prin accesarea link-ului de refuz din email-ul de la finalul licitație.

“În cazul în care nu refuzați prețul se considera acceptat si datele se vor transmite la furnizorul câștigător care vă va contacta in cel mai scurt timp în vederea transferării de la vechiul furnizor”, precizează BRM, care a și publicat un model de contract, pe care susține că l-a negociat cu furnizorii.

Cu alte cuvinte, procesul birocratic post call-center pare, în linii mari, același.

Evoluția băii – de la un spațiu doar necesar la Spa-ul căminului nostru CITEȘTE ȘI Evoluția băii – de la un spațiu doar necesar la Spa-ul căminului nostru

Însă evident că, așa cum precizează Septimiu Stoica, “BRM oferă un produs ready–made, funcțional acum și nu peste câțiva ani (cu trimitere la aplicația ANRE - n.r.), cu posibilități de up-grade rapid, în funcție de propuneri, experiențe și context, realizat rapid, cu finanțare proprie și nu din bani publici din țară sau europeni, o inițiativa antreprenorială românească dezvoltată in–house.”

Iar peste 2 săptămâni, luni, 5 aprilie, urmează să-l vedem și la lucru.

Cum arată paginile pe care un consumator trebuie să le completeze pe platforma BRM

Prima licitație destinată consumatorilor casnici pe noua platformă BRM va fi pe 5 aprilie. Vor putea fi licitate și gaze, nu numai electricitate
Prima licitație destinată consumatorilor casnici pe noua platformă BRM va fi pe 5 aprilie. Vor putea fi licitate și gaze, nu numai electricitate
Prima licitație destinată consumatorilor casnici pe noua platformă BRM va fi pe 5 aprilie. Vor putea fi licitate și gaze, nu numai electricitate
Prima licitație destinată consumatorilor casnici pe noua platformă BRM va fi pe 5 aprilie. Vor putea fi licitate și gaze, nu numai electricitate

viewscnt
Afla mai multe despre
brm
licitație
electricitate
gaze