Primăria Capitalei majorează cu 80% taxa municipală pe apa uzată, din care sunt rambursate creditele pentru stația de epurare Glina

Primăria Capitalei majorează cu 80% taxa municipală pe apa uzată, din care sunt rambursate creditele pentru stația de epurare Glina
scris 5 dec 2017

Primăria Capitalei intenționează să majoreze cu 80% taxa municipală pe apa uzată, colectată pe facturile Apa Nova în beneficiul Primăriei și destinată rambursării împrumuturilor contractate de municipalitate pentru cofinanțarea investiției în construirea stației de epurare Glina, de la 0,05 lei/mc de apă în prezent la 0,09 lei/mc în 2018.

În acest fel, cuantumul taxei va reveni în apropierea valorii în vigoare în perioada 2009-2011, care a fost de 0,10 lei/mc. Din 2011, taxa a fost redusă la jumătate, respectiv la 0,05 lei/mc. Se taxează cantitățile de apă deversate la canalizare, atât uzată, cât și meteorică.

Proiectul de majorare a taxei se bazează pe estimările Apa Nova cu privire la volumul de apă uzată consumată, pe valoarea soldul contului escrow destinat plății creditelor pentru stația Glina la finalul lunii septembrie, precum și pe calculul sumelor necesare în intervalul noiembrie - decembrie 2017 și în anul 2018 pentru rambursarea împrumuturilor menționate.

YouTube va extinde echipele care analizează și elimină materialele extremiste CITEȘTE ȘI YouTube va extinde echipele care analizează și elimină materialele extremiste

Astfel, la 30 septembrie 2017, în contul escrow în care Apa Nova transferă lunar banii colectați din facturarea taxei municipale pe apa uzată către consumatori se afla suma de 7,047 milioane lei, în timp ce necesarul pe lunile noiembrie și decembrie 2017, pentru rambursarea de către Primărie a creditelor pentru Glina, se ridică la 7,347 milioane lei.

Pentru cofinanțarea investiției în stația de epurare a apelor uzate Glina au fost contractate împrumuturi în valoare totală de 35 milioane euro, din care 25 milioane euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI), credit scadent în 2030, și 10 milioane euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), cu scadența în 2020. Proiectul a beneficiat de finanțare europeană prin programul ISPA.

În mai anul acesta, Ministerul Finanțelor Publice a aprobat contractarea de către Municipiul București a unui nou împrumut de la BEI, de 75 milioane euro, destinat finalizării stației de epurare Glina, reabilitării principalelor colectoare de canalizare din Capitală, precum și a canalului colector Dâmbovița. Creditul este pe 22 de ani, cu perioadă de grație de 5 ani, cu două variante de cost: dobândă fixă de 1,032%  pe an sau Euribor la 6 luni + 0,4% pe an.

Primăria Capitalei majorează cu 80% taxa municipală pe apa uzată, din care sunt rambursate creditele pentru stația de epurare Glina

Unul dintre cele mai mari diamante brute din lume, vândut de Sierra Leone pentru 6,5 milioane de dolari CITEȘTE ȘI Unul dintre cele mai mari diamante brute din lume, vândut de Sierra Leone pentru 6,5 milioane de dolari

Recent, senatorii și deputații PNL au elaborat un proiect de lege care prevede că populația nu va mai plăti pe facturile de apă potabilă și canalizare costurile companiilor locale de apă cu evacuarea apelor meteorice sau pluviale, provenite din precipitații, așa-numita "taxă pe apa de ploaie", aceste costuri urmând să le fie facturate exclusiv primăriilor și instituțiilor de stat.

Astfel, proiectul elimină din contractele individuale de furnizare și din convențiile individuale de facturare obligativitatea clauzelor referitoare la modalitatea de determinare și plată a cantităților de ape meteorice, păstrându-se doar obligativitatea clauzelor referitoare la apele uzate.

"Apele meteorice se facturează exclusiv în sarcina autorităților publice locale și a instituțiilor publice", stipulează proiectul liberal.

De-a lungul anilor, în Parlament au fost introduse mai multe inițiative legislative similare, de eliminare a "taxei pe apa de ploaie", ultima oară în 2015, toate fiind respinse în cele din urmă la vot. Primăriile mai multor orașe, precum Craiova, Ploiești sau Rm. Vâlcea, au scutit în ultimii ani populația de la plata acestei taxe, iar în alte orașe cetățenii au declanșat petiții pentru eliminarea ei.

viewscnt
Afla mai multe despre
apa nova
statia de epurare glina
taxa municipala pe apa uzata
tarif apa
tarif apa nova
apa uzata
apa meteorica
apa pluviala
taxa pe apa de ploaie
pmb
cgmb
primaria capitalei
gabriela firea