Prințul moștenitor saudit infirmă zvonurile că gigantul petrolier Aramco nu va mai fi listat la bursă. Oferta publică record, programată până în 2021

Prințul moștenitor saudit infirmă zvonurile că gigantul petrolier Aramco nu va mai fi listat la bursă. Oferta publică record, programată până în 2021
scris 7 oct 2018

Prințul moștenitor saudit Mohammad bin Salman susține că, în pofida amânării, planul de listare a companiei petroliere Aramco rămâne în picioare, oferta publică fiind așteptată, cel târziu, în prima parte a anului 2021. Listarea Aramco ar urma să fie cea mai mare din istorie, în contextul în care Arabia Saudită speră ca gigantul petrolier național să fie evaluat la cel puțin 2.000 de miliarde de dolari.

"Cred că la finele lui 2020 - începutului lui 2021 (va ava loc listarea - n.red). Investitorii vor decide prețul la acel moment. Cred că va depăși 2 trilioane de dolari. Pentru că va fi ceva uriaș", a declara prințul moștenitor saudit, într-un interviu pentru Bloomberg.

Compania belgiană Coilprofil, prezentă de 18 ani în România cu o fabrică în județul Prahova, promite investiții de 6 milioane euro CITEȘTE ȘI Compania belgiană Coilprofil, prezentă de 18 ani în România cu o fabrică în județul Prahova, promite investiții de 6 milioane euro

Comentariile prințului saudit vin după ce listarea Aramco a fost amânată, iar surse apropiate situației au declarat, în presa internațională, că Arabia Saudită a decis să renunțe, pentru o peroioadă nedeterminată, la planul de a vinde o parte din compania petrolieră. 

În 2016, Arabia Saudită a anunțat că vrea să obțină suma de 100 de miliarde de dolari din vânzarea unei participații de 5% la Aramco, pe bursele locale și străine. Aramco țintea o evaluare de minim 2.000 de miliarde de dolari, mai mare decât a oricărei companii și depășind-o cu mult pe cea a rivalelor Exxon Mobil și Royal Dutch Shell, văzută însă de unii experți ca nerealistă.

Potrivit informațiilor disponibile, Arabia Saudită intenționează să listeze Aramco pe trei burse, Londra, Hong Kong și New York.

viewscnt
Afla mai multe despre
mohammad bin salman
print
aramco
petrol
listare
ipo
bursa