Producția de hidrocarburi a OMV Petrom a scăzut cu 8% anul trecut și va scădea și în 2023

Producția de hidrocarburi a OMV Petrom a scăzut cu 8% anul trecut și va scădea și în 2023
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 2 feb 2023

Producția de hidrocarburi a OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din România, a scăzut cu 8% anul trecut, de la 129,4 la 119,1 mii barili echivalent petrol (bep) pe zi, se arată în rezultatele financiare anuale preliminare ale companiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

OMV Petrom pune scăderea pe seama declinului natural, dar și a vânzării activelor de producție din Kazakstan și a transferului unui număr de 40 de zăcăminte marginale onshore către Dacian Petroleum.

ULTIMA ORĂ Fed majorează dobânda cu un sfert de punct procentual și crede că vor fi necesare noi creșteri CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Fed majorează dobânda cu un sfert de punct procentual și crede că vor fi necesare noi creșteri

Potrivit sursei citate, pentru 2023, OMV Petrom estimează, fără posibile vânzări de active, o producție de circa 110 mii bep/zi, cu 7,56% mai mică în comparație cu cea de anul trecut.

În 2022, producția de țiței și condensat a scăzut cu 9%, la 57,3 mii bep/zi, iar cea de gaze naturale – cu 7%, la 61,9 mii bep/zi.

FOTO \ CITEȘTE ȘI FOTO "Revoluție" la STB - Apar panourile digitale în stații, ca în țările dezvoltate

Pe de altă parte, prețul mediu de vânzare la țiței realizat de OMV Petrom s-a majorat anul trecut cu 45%, de la 60,29 la 87,23 dolari/baril.

Costul de producție a crescut cu 3%, la 13,1 USD/bep, în principal din cauza scăderii producției disponibile pentru vânzare și a creșterii cheltuielilor (inclusiv elemente de natură nerecurentă legate de cheltuielile cu personalul în S2 2022), parțial contrabalansate de cursul de schimb favorabil (USD s-a apreciat față de RON) și de impactul pozitiv din T2 2022 al unui element de natură nerecurentă în legătură cu un control fiscal. Costul de producție exprimat în lei s-a majorat cu 16%, la 61,6 RON/bep″, precizează compania.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom productie hidrocarburi
omv petrom productie titei
omv petrom productie gaze naturale
zacaminte hidrocarburi declin natural