Guvernul a semnat transferul a 40 de zăcăminte Petrom, cu tot cu aproape 200 de angajați, către firma fostului șef al companiei. Tranzacția - finanțată de urmașii unui celebru baron și magnat britanic

Guvernul a semnat transferul a 40 de zăcăminte Petrom, cu tot cu aproape 200 de angajați, către firma fostului șef al companiei. Tranzacția - finanțată de urmașii unui celebru baron și magnat britanic

Baronul Max Rayne. Sursă foto: https://www.npg.org.uk/

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 11 nov 2021

Guvernul a semnat transferul drepturilor și obligațiilor aferente unui număr de 40 de acorduri petroliere de concesiune, privind tot atâtea perimetre de hidrocarburi, de la OMV Petrom la Dacian Petroleum, firmă înființată de Ion Popa, fostul director general al Petrom până la privatizare, în perioada 1992-2003, alături de 3 foști executivi de top ai gigantului petrolier american Weatherford.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Tranzacția a fost anunțată de Profit.ro ca fiind pregătită din vara anului trecut. Ulterior, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a elaborat proiectul HG-ului de aprobare a transferului, în noiembrie 2020. La acel moment, ANRM estima că, în 5 ani, de pe urma exploatării acestor zăcăminte, bugetul de stat va încasa redevențe în valoare totală de peste 11 milioane lei.

Securizarea muncii de la distanță CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanță

În ianuarie anul trecut, OMV Petrom anunța că a semnat un contract de transfer a 40 de zăcăminte onshore de țiței și gaze către firma Dacian Petroleum SRL, dar cu precizarea că transferul drepturilor și obligațiilor din acordurile de concesiune este supus aprobării autorităților, conform Legii Petrolului. În raportul OMV Petrom pe primul semestru al anului respectiv se menționa că transferul "este așteptat să se încheie în a doua parte a anului 2020". Avizul Guvernului a venit însă acum.

Dacian Petroleum trebuie să plătească 17,8 milioane dolari pentru a cumpăra cele 40 de zăcăminte OMV Petrom, situate în sudul României și cu o producție cumulată de țiței și gaze de aproximativ 1.700 barili echivalent petrol (bep)/zi la 190 de sonde active, reprezentând circa 1% din producția OMV Petrom pe 2019. Tranzacția include transferul sondelor și al infrastructurii petroliere aferente perimetrelor respective, precum și al unui număr de 190 de angajați, relevă datele analizate de Profit.ro.

Cum îți aduci afacerea în online CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în online

Din totalul convenit de 17,8 milioane dolari, Dacian Petroleum trebuie să achite către OMV Petrom circa 10 milioane de dolari la încheierea tranzacției, iar restul - pe parcursul exploatării zăcămintelor preluate. În plus, Dacian Petroleum mai are nevoie de 4 milioane dolari, reprezentând capital de lucru și diferitele costuri ale tranzacției cu OMV Petrom, necesarul total de finanțare pe termen scurt ridicându-se astfel la 14 milioane dolari.

Conform datelor Profit.ro, un fond de investiții listat la Bursa din Londra, înființat de baronul Max Rayne, unul dintre cei mai importanți magnați imobiliari și filantropi britanici de după cel de-al doilea război mondial, fond unde urmașii acestuia sunt cei mai mari acționari și care este condus de unul dintre fiii săi, se află în fruntea unui grup de investitori care au convenit să finanțeze achiziția.

Metrorex introduce noi reguli împotriva COVID CITEȘTE ȘI Metrorex introduce noi reguli împotriva COVID

Astfel, banii necesari finalizării achiziției și finanțării activității de producție vor veni de la un grup de investitori condus de către fondul de investiții britanic London Merchant Securities (LMS) Capital, înființat de către baronul Max Rayne și unde urmașii acestuia sunt cei mai mari acționari, deținând peste 42% din capital. Fondul este condus de către Robert Rayne, unul dintre fiii lui Max Rayne.

Cei 14 milioane dolari vor fi investiți jumătate sub formă de împrumuturi și jumătate ca participații la capitalul Dacian Petroleum, astfel că, dacă tranzacția va fi finalizată cu succes, actualii acționari ai Dacian Petroleum vor rămâne cu 50% din părțile sociale ale firmei, 32% urmând să intre în posesia LMS Capital, iar 18% - în cea a grupului format din membrii CA-ului LMS Capital și din alți investitori privați nenominalizați. Împrumuturile vor fi purtătoare ale unui cupon cu dobândă de 14% pe an.

FOTO Fostul șef al Gărzii de Mediu: Furnalele lucrează în draci. Fumurile se văd de pe Parlament și totuși nimeni nu-și mișcă fundul puturos de politician până acolo CITEȘTE ȘI FOTO Fostul șef al Gărzii de Mediu: Furnalele lucrează în draci. Fumurile se văd de pe Parlament și totuși nimeni nu-și mișcă fundul puturos de politician până acolo

LMS Capital va investi 9,05 milioane dolari (circa 15% din activul său net, de peste 60 milioane dolari), administratorii săi – 2,25 milioane dolari, iar restul investitorilor – 2,7 milioane dolari.

Fondul se aștepta în vara anului trecut ca investiția să genereze cash-flow operațional pozitiv încă de la finalizarea tranzacției, cu un randament anual de 12-15%.

Citroen anunță prețurile pentru România pentru ineditul crossover C5 X, inclusiv motorizarea PHEV CITEȘTE ȘI Citroen anunță prețurile pentru România pentru ineditul crossover C5 X, inclusiv motorizarea PHEV

"Achiziția oferă un preț de intrare atractiv în raport cu rezervele de hidrocarburi conținute în zăcăminte și (...) un plan de afaceri robust, de natură să ducă la obținerea randamentelor scontate și care poate susține prețuri la energie (la țiței și gaze – n.r.) situate sub nivelurile din prezent. A fost luată în considerare volatilitatea prețurilor petrolului din ultima perioadă, iar randamentele estimate pentru investitori au fost evaluate în cadrul mai multor scenarii. Estimări locale independente au ajuns la concluzia că perimetrele conțin rezerve importante de hidrocarburi, cu un factor de recuperare la zi de numai 21% pentru țiței și 53% pentru gaze. Estimările interne ale OMV Petrom, precum și cele ale unor terți locali, indică rezerve rămase de circa 10,5-13 milioane de barili echivalent petrol (boe)", afirmau în august 2020 cei de la LMS Capital.

În prezent, Dacian Petroleum este controlată de către Ioan Popa, Bernard Jacques Duroc-Danner, Andrew Paul Becnel și Thomas Bruni, fiecare cu câte 25% din capital.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom dacian petroleum
omv petrom transfer 40 zacaminte
fostul sef al petrom