ULTIMA ORĂ OMV Petrom repetă: NU datorăm contribuția de solidaritate. Compania-mamă va plăti în Austria

ULTIMA ORĂ OMV Petrom repetă: NU datorăm contribuția de solidaritate. Compania-mamă va plăti în Austria
scris 2 feb 2023

Veniturile obținute din extracția de hidrocarburi și fabricarea de produse petroliere rafinate, activități supuse contribuției de solidaritate de 60%, de către OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din România, au reprezentat anul trecut mai puțin de 61% din totalul încasărilor din vânzări ale companiei controlate de grupul austriac OMV, ceea ce ar însemna că societatea nu datorează suprataxa impusă la finalul lui 2022 de către Guvern prin OUG, în aplicarea unui Regulament UE din octombrie.

În baza rezultatelor financiare preliminare aferente anului 2022 ale OMV Petrom (...), se așteaptă ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având mai puțin de 75% din cifra de afaceri în sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului″, a transmis compania.

LISTA PNL îi impune lui Nicușor Dan o listă de măsuri, condiție pentru a-l mai susține CITEȘTE ȘI LISTA PNL îi impune lui Nicușor Dan o listă de măsuri, condiție pentru a-l mai susține

Totuși, compania precizează că ordonanța prin care a fost impusă contribuția urmează să fie supusă procesului de aprobare în Parlament și, ca atare, poate face obiectul obiectul unor modificări. ″De asemenea, intervenții noi pe partea de reglementare și fiscalitate pot avea un impact asupra rezultatelor financiare ale OMV Petrom″, mai spune societatea.

OMV Petrom a susținut public că nu datorează contribuția de solidaritate încă din prima parte a lunii trecute, iar în replică, Ministerul Finanțelor Publice a cerut îndrumări Comisiei Europene cu privire la implementarea Regulamentului european, primind foarte recent un prim răspuns.

Adani a anulat surprinzător, după doar câteva ore, vânzarea de acțiuni. Retragerea marchează un regres uluitor pentru miliardarul indian CITEȘTE ȘI Adani a anulat surprinzător, după doar câteva ore, vânzarea de acțiuni. Retragerea marchează un regres uluitor pentru miliardarul indian

În schimb, grupul-mamă austriac OMV afirmă că două entități ale sale din Austria vor datora contribuția de solidaritate impusă de Guvernul de la Viena pentru a doua jumătate a anului trecut, cheltuielile fiscale curente pentru 2022 legate de această contribuție cifrându-se la 90 milioane euro.

Austriecii precizează și ei că se așteaptă ca OMV Petrom să nu datoreze suprataxa din România, adăugând că estimează același lucru și cu privire la subsidiarele lor din Germania, legat de contribuția de solidaritate a Berlinului.

ULTIMA ORA GRAFICE Profit record al OMV Petrom, de 2,1 miliarde euro, de aproape 2 ori mai ridicat decât precedentul, din 2013 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORA GRAFICE Profit record al OMV Petrom, de 2,1 miliarde euro, de aproape 2 ori mai ridicat decât precedentul, din 2013

Potrivit rezultatelor financiare preliminare pe 2022 ale OMV Petrom, compania a obținut cumulat pe segmentele Explorare și Producție plus Rafinare și Marketing, vizate de contribuția de solidaritate, venituri de 47,63 miliarde lei, reprezentând sub 61% din veniturile totale de 78,25 miliarde lei.

Totuși, după cum a relatat Profit.ro, gazele naturale din producția internă proprie pe care OMV Petrom le transferă centralei sale de la Brazi drept combustibil pentru generarea de energie electrică de către aceasta ar putea constitui argumentul cu care ANAF să încerce să pună compania controlată de austriecii de la OMV la plata contribuției de solidaritate.

GRAFIC Guvernul a împrumutat o sumă record în ianuarie CITEȘTE ȘI GRAFIC Guvernul a împrumutat o sumă record în ianuarie

Potrivit OUG nr. 186/2022, ”sunt contribuabili obligați la plata contribuției de solidaritate plătitorii de impozit pe profit și de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor, cu codurile CAEN: 0610 - Extracția țițeiului, 0620 - Extracția gazelor naturale, 0510 - Extracția huilei, 1910 - Fabricarea produselor de cocserie și 1920 - Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului și care au ponderea acestor activități în cifra de afaceri de peste 75% inclusiv”.

Contribuția de solidaritate este în cotă de 60% din profiturile impozabile care depășesc cu mai mult de 20% media celor înregistrate în perioada 2018-2021. Această rată de impunere este aproape dublă față de cea minimă prevăzută de Regulament, de 33%, și a treia cea mai mare dintre țările care au anunțat astfel de contribuții, conform datelor analizate de Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom suprataxă 60%
omv petrom contribuție de solidaritate 60%
contributie solidaritate petrol gaze carbune rafinarii
suprataxare petrol gaze rafinarii carbune
supraimpozitare energie