PROFIT ENERGY.FORUM Oana Bucur, FPPG: Petroliștii cer declasificarea unor documente de lucru, pentru facilitarea digitalizării

PROFIT ENERGY.FORUM Oana Bucur, FPPG: Petroliștii cer declasificarea unor documente de lucru, pentru facilitarea digitalizării
scris 9 oct 2020

Legislația în vigoare trebuie modificată în sensul declasificării anumitor tipuri de date și documente cu care companiile petroliere lucrează frecvent și care, din cauza statutului clasificat, sunt greu de gestionat și imposibil de digitalizat, a declarat, la Profit Energy.Forum, Oana Bucur, TF Digitalisation Leader la Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG).

"Există o deconectare între nevoia de digitalizare a industriei de petrol și gaze și anumite elemente ale legislației în vigoare, deconectare dată în mod specific de faptul că, în sectorul de upstream, anumite date reprezintă informații clasificate. Acest lucru îngreunează gestionarea acestor documente, ele sunt ținute în camere de date special amenajate în acest scop, iar transportul și circulația lor se fac doar cu poșta militară. Astfel, pentru aceste documente nu pot fi utilizate soluțiile tehnologice cele mai la azi, cum ar fi cele de tip cloud, ceea ce blochează procesul de digitalizare din industrie. Asta în contextul în care, la nivelul Uniunii Europene, există încă din anul 2018 un Regulament care prevede în mod expres libera circulație a datelor fără caracter personal pe teritoriul UE", a spus Bucur.

Urmărește-ne și pe Google News

Ea a adăugat că industria solicită de foarte mulți ani declasificarea acestor date, pentru a fi ușurat lucrul cu ele și a deveni posibilă digitalizarea lor.

Cartel Alfa protestează în fața Ambasadei Emiratelor Arabe Unite față de concedierea a trei angajați ai companiei Constanța South Container Terminal. Unul dintre angajați este chiar liderul de sindicat CITEȘTE ȘI Cartel Alfa protestează în fața Ambasadei Emiratelor Arabe Unite față de concedierea a trei angajați ai companiei Constanța South Container Terminal. Unul dintre angajați este chiar liderul de sindicat

"Prin declasificare, ele și-ar schimba statutul din "secrete de serviciu" în "informații confidențiale", protejate atât prin Legea petrolului, cât și prin acordurile petroliere de concesiune, deci nu înseamnă că, prin declasificare, aceste date ar deveni publice. Avem foarte multe discuții în acest sens la nivelul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), însă în august s-a emis un nou ordin de clasificare, prin care aceste date rămân în continuare clasificate. Ne dorim modificarea legislației", a declarat oficialul FPPG.

Legislația în vigoare prevede că, printre altele, constituie secrete de serviciu documentele de evaluare a resurselor și zăcămintelor miniere și petroliere, conținutul și textele acordurilor petroliere și licențelor miniere, documentațiile ofertelor agenților economici la licitațiile de concesionare de perimetre miniere și petroliere, informațiile, datele și documentele geodezice și topografice cu privire la resurse miniere și petroliere, actele de control și notele de constatare emise de ANRM în urma inspecțiilor, rapoartele de sinteză cuprinzând rezultatele controalelor complexe având ca obiect cercetarea geologică, exploatarea rațională și protecția zăcămintelor și altele asemenea.

În urmă cu 4 ani, ministrul de atunci al Economiei, Costin Borc, declara la Profit LIVE că ANRM ar trebui să renunțe la secretomania moștenită din comunism cu privire la datele despre rezervele și zăcămintele de resurse naturale ale României, iar aceste date ar trebui să fie accesibile și transparente, pentru că ele îi atrag pe potențialii investitori în acest sector.

viewscnt
Afla mai multe despre
anrm informatii clasificate
industria de petrol si gaze informatii clasificate
declasificare informatii anrm petrol si gaze