PROFIT ENERGY.FORUM Diaconu-Pințea, CE Oltenia: Sperăm ca planul de restructurare să fie aprobat de Bruxelles anul acesta

PROFIT ENERGY.FORUM Diaconu-Pințea, CE Oltenia: Sperăm ca planul de restructurare să fie aprobat de Bruxelles anul acesta
scris 8 oct 2020

Producătorul de energie pe bază de cărbune Complexul Energetic Oltenia, controlat de stat prin Ministerul Economiei, speră ca planul său de restructurare și decarboneare să fie aprobat de către Comisia Europeană până la finalul anului, a declarat, la Profit Energy.Forum, Lăcrămioara Diaconu-Pințea, membru al directoratului companiei. 

"Planul a fost trimis pe 31 august la Bruxelles, iar acum suntem în așteptare. Am avut consultări cu Bruxelles-ul pe timpul verii, am primit câteva direcții în care să ne ducem, cu conținutul, cu diverse ținte pe care trebuie să le atingem, cum ar fi restaurarea viabilității financiare a companiei pe termen mediu și lung. Evaluarea este încă în derulare, ceea ce nu e un motiv de îngrijorare, e ceva firesc, pentru că durata planului este foarte amplă (5 ani), este o sumă foarte mare (3,5 miliarde euro), iar ajutorul de stat individual pe care vrem să-l accesăm are și o componentă de fonduri UE, schemă la care pot fi mai multe companii eligibile, ceea ce presupune o mare complexitate. Suntem în perioadă de prenotificare, ne așteptăm la întrebări și solicitări de clarificare, iar ulterior vom ajunge la faza finală, cea de notificare, pe care sperăm noi să o vedem închisă până la finalul anului", a explicat Diaconu-Pințea.

Ea a spus că speră ca proiectele de investiții ale CE Oltenia să fie finanțate atât din Fondul de Modernizare, cât și din cel de Tranziție Justă.

Primarul în funcție al Timișoarei, Nicolae Robu, fostul edil Gheorghe Ciuhandu și alți foști funcționari, trimiși în judecată în dosarul vânzărilor ilegale de locuințe pe Legea 112/1995 CITEȘTE ȘI Primarul în funcție al Timișoarei, Nicolae Robu, fostul edil Gheorghe Ciuhandu și alți foști funcționari, trimiși în judecată în dosarul vânzărilor ilegale de locuințe pe Legea 112/1995

"Clar, avem un plan de investiții pe cinci ani, undeva la două miliarde de euro, dintre care 1,4 miliarde de euro investiții în capacități noi, restul în active existente. Vom păstra undeva la 50% din activitatea care are legătură cu cărbunele, fie că este vorba despre minerit, fie despre capacități energetice care au legătură cu cărbunele, pentru o perioadă ulterioară celei de restructurare", a arătat oficialul Complexului.

Cu privire la investițiile noi, în grupuri pe gaz, la Ișalnița și Turceni, (circa 1.200 MW), compania nu a finalizat încă configurația, însă studiile de fezabilitate sunt finalizate.

"Diversele recomandări de acolo ne duc la această capacitate pe gaz, care probabil ne transformă în cel mai mare consumator de gaz din România în următorii ani, după ce vom pune în funcțiune aceste grupuri. Ele vor fi puse în funcțiune, conform planului, în 2026. E un calendar foarte strict, agresiv, dar realist. Centrala de la Brazi, la care am fost implicată când eram la Petrom, a fost realizată în cinci ani și cred că este un best practice pe care îl putem replica și la CEO", a adăugat Lăcrămioara Diaconu-Pințea.

Mircea Sandu, fost președinte al Federației Române de Fotbal, achitat în dosarul în care DNA acuza o mită de peste 700.000 de lei CITEȘTE ȘI Mircea Sandu, fost președinte al Federației Române de Fotbal, achitat în dosarul în care DNA acuza o mită de peste 700.000 de lei

Ea a mai spus că investițiile în parcuri fotovoltaice, cu capacitate de 700 MW, au șanse să fie primele care vor fi demarate, ținând cont că ele pot fi finanțate prin acele axe prioritare ale fondurilor UE, și vor fi puse în funcțiune în 2023.

"Sperăm să putem accesa aceste fonduri imediat ce lucrurile devin clare. Suntem gata să intrăm în schema de aplicare a Fondului de Modernizare și studiile noastre de fezabilitate, împreună cu demersurile pe care le facem în paralel, ne dau încredere că putem fi printre primii care accesează această schemă de finanțare. Pentru noi este o fereastră imensă de oportunitate, și nu sunt singurele investiții la care ne gândim, dacă vor fi accesibile și sumele din Fondul pentru Tranziție Justă, în direcția creării de locuri de muncă, reconversie profesională și reprofesionalizării angajaților", conchis Diaconu-Pințea.

Complexul energetic Oltenia este al doilea producător de energie electrică din România, în termeni de putere instalată, după Hidroelectrica, cu o putere instalată disponibilă de 3.240 MW, în patru centrale-Rovinari, Turceni, Ișalnița și Craiova 2, care funcționează cu lignit.

Problemele și provocările sectorului energetic, afectat la fel ca multe alte domenii de criza generată în contextul pandemiei COVID-19, sunt dezbătute pe larg de liderii celor mai importanți jucători în domeniu, alături reprezentanți ai autorităților, la Videoconferința - Energy Profit Forum - Energia post-coronavirus, organizată în data de 8 octombrie 2020Mai multe detalii AICI

Videoconferinta este transmisă în direct pe trei platforme - postul Profit.ro TV, siteul și pe pagina de facebook ale Profit.ro - și este organizată cu sprijinul Black Sea Oil & Gas, Complexul Energetic Oltenia, FPPG, E-INFRA (Nova Power & Gas), Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic oltenia restructurare decarbonare
ce oltenia ajutor de stat bruxelles
lacramioara diaconu-pințea ce oltenia