Profitul Enel în România s-a înjumătățit anul trecut, furnizarea trecând pe pierdere. Ce spune grupul italian de energie și utilități despre viitorul operațiunilor sale din Rusia

Profitul Enel în România s-a înjumătățit anul trecut, furnizarea trecând pe pierdere. Ce spune grupul italian de energie și utilități despre viitorul operațiunilor sale din Rusia
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 18 mar 2022

Grupul italian de energie și utilități Enel a raportat scăderea cu peste 50% în 2021 a profitului operațional EBITDA înregistrat de operațiunile sale din România, unde este unul dintre cei mai mari jucători din distribuția, furnizarea și producția de energie electrică, precum și în domeniul serviciilor energetice, de la 310 la 153 milioane euro, în principal ca urmare a trecerii pe pierdere a activității de furnizare de electricitate și gaze.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Veniturile totale ale Enel în România au crescut anul trecut cu peste 15%, de la 1,393 la 1,604 miliarde euro.

FOTO Ofertă surpriză pe piață - Metav, unul din cele mai importante parcuri industriale, indicat anterior ca fiind controlat, inclusiv din Londra, de discretul investitor imbiliar Gabriel Popoviciu, a fost scos la vânzare CITEȘTE ȘI FOTO Ofertă surpriză pe piață - Metav, unul din cele mai importante parcuri industriale, indicat anterior ca fiind controlat, inclusiv din Londra, de discretul investitor imbiliar Gabriel Popoviciu, a fost scos la vânzare

În ceea ce privește investițiile, cheltuielile locale de capital ale Enel s-au majorat cu 11,6%, de la 198 la 221 milioane euro, în timp ce cheltuielile cu dezvoltarea activelor au avansat cu 6%, de la 66 la 70 milioane euro.

Pe partea de furnizare de energie (în principal) și gaze, veniturile românești ale Enel au crescut cu 14%, de la 1,15 la 1,309 miliarde euro, însă italienii au înregistrat în 2021 o pierdere de 41 milioane euro (față de profitul EBITDA de 83 milioane euro din anul anterior), cel mai probabil din cauza faptului că nu au reușit să transfere integral în prețurile percepute clienților finali scumpirile galopante de pe piețele angro din a doua jumătate a anului trecut, inclusiv ca urmare a aplicării schemei de plafonare a prețurilor și compensare a facturilor în ultimele 2 luni din 2021.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Fiscul a blocat conturile reprezentanței din România a Aeroflot CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Fiscul a blocat conturile reprezentanței din România a Aeroflot

Distribuitorii Enel din România și-au majorat veniturile cu 4,5%, de la 396 la 414 milioane euro, însă profitul lor operațional s-a redus cu aproape 30%, de la 136 la 96 milioane euro.

Divizia de producție de energie regenerabilă Enel Green Power a consemnat o creștere cu 11% a veniturilor din România, la 220 milioane euro, precum și un avans de 3,8% al profitului operațional, la 82 milioane euro. Enel X, care se ocupă de servicii energetice avansate, inclusiv de instalări de stații de încărcare a mașinilor electrice, și-a sporit veniturile românești cu 40%, la 35 milioane euro, profitul crescând cu 10%, la 11 milioane euro.

Principalele business-uri ale Enel din România sunt furnizorii Enel Energie Muntenia și Enel Energie, distribuitorii E-Distribuție Muntenia, E-Distribuție Banat și E-Distribuție Dobrogea, Enel Green Power (cu capacități de producție de energie regenerabilă de peste 500 MW) și Enel X.

Anonymous a spart serverele serviciilor secrete ruse și dezvăluie o convorbire între Putin-Șoigu despre vânzarea unor păduri ucrainene CITEȘTE ȘI Anonymous a spart serverele serviciilor secrete ruse și dezvăluie o convorbire între Putin-Șoigu despre vânzarea unor păduri ucrainene

Per total, la nivel de grup, Enel a raportat pe 2021 profit EBITDA de 19,21 miliarde euro (18,02 miliarde euro în 2020), la venituri totale de peste 88 miliarde euro, în creștere cu o treime față de anul anterior (66 miliarde euro).

În privința subiectului sensibil al operațiunilor sale din Rusia, Enel, la care cel mai mare acționar este statul italian, a dat semne că intenționează să-și reducă expunerea.

"Am decis că nu mai putem să dezvoltăm mai multă creștere în Rusia și, totodată, explorăm scenarii cu privire la viitorul activelor existente. În mod limpede, este o situație în legătură cu care intenționăm să luăm o decizie în următoarele câteva luni", a declarat CEO-ul Enel, Francesco Starace, într-o conferință cu analiștii financiari, precizând că grupul nu importă gaze naturale din Federația Rusă.

ULTIMA ORĂ FOTO Pandemia și războiul din Ucraina au închis singurul hotel DoubleTree by Hilton din București CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Pandemia și războiul din Ucraina au închis singurul hotel DoubleTree by Hilton din București

Starace s-a numărat printre executivii și oamenii de afaceri italieni care au participat la finalul lunii ianuarie la o întâlnire prin videoconferință cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, în ciuda faptului că Guvernul de la Roma a făcut apel la aceștia să nu participe. În cadrul întâlnirii, liderul de la Kremlin a vorbit, printre altele, despre legăturile puternice dintre industria energetică italiană și cea rusească. Italia este dependentă în proporție de 40% de livrările de gaze ale gigantului rus de stat Gazprom.

În 2007-2008, Enel a preluat aproape 60% din capitalul companiei energetice ruse OGK-5 de la compania de stat Inter RAO, plătind peste 1 miliard de euro. Ulterior, în 2012, un consorțiu condus de Fondul de Investiții Directe al Federației Ruse (RDIF), fond suveran, a plătit 625 milioane dolari pentru a prelua aproape 25% din OGK-5, rebotezată între timp PJSC Enel Russia și listată la Bursa din Moscova. Printre partenerii RDIF s-a numărat și gigantul Macquarie din Australia, care anul trecut a cumpărat principalele active CEZ din România.

VIDEO Compania suedeză WIP Industries, furnizor IKEA, pregătește o fabrică în Parcul Industrial Câmpia Turzii CITEȘTE ȘI VIDEO Compania suedeză WIP Industries, furnizor IKEA, pregătește o fabrică în Parcul Industrial Câmpia Turzii

RDIF se află pe lista entităților care fac obiectul sancțiunilor UE după invazia Rusiei în Ucraina, însă contractele în vigoare sunt exceptate, după cum a relatat Profit.ro. În prezent, Enel are 56,43% din acțiunile companiei PJSC Enel Russia, iar RDIF – 5,54%.

PJSC Enel Russia deține și operează în Federația Rusă trei centrale de producție de energie pe gaze, cu putere instalată totală de 5.629 MW electricitate și 2.032 Gcal/h energie termică, plus parcul eolian Azovskaya din Rostov, cu capacitate de 90 MW. Acesta din urmă a fost pus în funcțiune în primăvara anului trecut, în urma unei investiții de circa 135 milioane euro, finanțată inclusiv printr-un credit acordat de Eurasian Development Bank, bancă de dezvoltare deținută de Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kîrgîstan și Tadjikistan.

Peste 15.000 de medici au emigrat după aderarea României la Uniunea Europeană. Cum vrea statul să-i oprească CITEȘTE ȘI Peste 15.000 de medici au emigrat după aderarea României la Uniunea Europeană. Cum vrea statul să-i oprească

Enel mai are în dezvoltare două parcuri eoliene în Rusia, Kolskaya din regiunea Murmansk (201 MW) și Rodnikovskya în Stavropol (71 MW), investiții estimate cumulat la 363 milioane euro.

Veniturile Enel din Rusia au crescut cu 9,6% anul trecut, la 48,249 miliarde ruble (circa 555 milioane euro la cursul mediu din 2021), iar profitul net a scăzut cu 28,8%, la 2,58 miliarde ruble (cam 30 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
profit enel romania
scumpire energie
schema plafonare compensare energie
pierderi furnizori energie
enel rusia
enel romania
sanctiuni rusia invazie ucraina