ULTIMA ORĂ Toți producătorii de curent vor fi supraimpozitați. Un mare dezvoltator de capacități de producție de energie regenerabilă avertizează că astfel de măsuri descurajează investițiile

ULTIMA ORĂ Toți producătorii de curent vor fi supraimpozitați. Un mare dezvoltator de capacități de producție de energie regenerabilă avertizează că astfel de măsuri descurajează investițiile
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 17 mar 2022

Toți producătorii de energie electrică, nu doar cei ce produc din surse ne-fosile, ca în prezent, vor fi supraimpozitați cu 80% pe veniturile suplimentare constând în diferența pozitivă dintre prețul mediu lunar efectiv de vânzare al energiei electrice și prețul de 450 lei/MWh, înmulțită cu cantitățile lunare vândute, potrivit celei mai recente variante de proiect de ordonanță de urgență cu măsuri de ținere sub control a prețurilor la energie și gaze care se vor aplica începând cu 1 aprilie, când expiră actuala schemă de plafonare și compensare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"În perioada de aplicare a dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență, venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică calculat conform metodologiei prezentate în Anexa nr. 6 se impozitează cu 80%", stipulează draftul de act normativ.

Banca Angliei a majorat din nou dobânda cheie, până la nivelul anterior pandemiei CITEȘTE ȘI Banca Angliei a majorat din nou dobânda cheie, până la nivelul anterior pandemiei

De la supraimpozitare ar urma să fie exceptate doar capacitățile de producție de energie puse în funcțiune după eventuala adoptare și intrare în vigoare a proiectului de OUG.

Spre deosebire de varianta în vigoare a supraimpozitării, în proiectul de OUG se stipulează că din baza de impunere se vor scădea cheltuielile financiare și cheltuielile pentru achiziționarea energiei electrice pentru tranzacții cu livrare fizică, precum si cheltuielile legate de accesul la piețele de energie, respectiv tariful de injecție (TG) în rețea, cheltuielile de administrare piață, tariful de tranzacționare si costul certificatelor CO2.

Grupul EDP Renováveis (EDPR), unul dintre cei mai mari dezvoltatori de capacități de producție de energie regenerabilă din România, avertizează că prelungirea supraimpozitării producătorilor de energie din surse ne-fosile, în prezent în vigoare, precum și eventuala suspendare a schemei de sprijin pe bază de certificate verzi pentru producția de energie regenerabilă, sunt de natură să provoace pierderi semnificative companiilor din domeniu și să descurajeze investițiile.

VIDEO PROFIT NEWS TV Dan Suciu, BNR: Plafonarea prețurilor la energie va avea un impact uriaș asupra inflației. Așteptăm decizii! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Dan Suciu, BNR: Plafonarea prețurilor la energie va avea un impact uriaș asupra inflației. Așteptăm decizii!

Cei de la EDPR s-au întâlnit miercuri la Guvern cu premierul Nicolae Ciucă.

"Grupul a anunțat, cu acest prilej, că este pregătit să investească într-o producție suplimentară de până la încă 1.000 de MW. În cadrul dialogului, a fost subliniată nevoia unui cadru care să permită stabilitate, predictibilitate și sustenabilitate acestor proiecte dedicate obținerii independenței energetice, prin folosirea resurselor regenerabile, precum cele solare și eoliene", a declarat premierul, după întâlnire.

 CEDO declară inadmisibile cereri ale lui Dan Voiculescu. Condamnare pentru spălare de bani și confiscare de bunuri CITEȘTE ȘI CEDO declară inadmisibile cereri ale lui Dan Voiculescu. Condamnare pentru spălare de bani și confiscare de bunuri

Acum, cei de la EDPR spun că unele măsuri avute în vedere de autoritățile de la București sunt de natură să submineze aceste obiective.

"Suntem conștienți de contextul extraordinar în care ne găsim, care afectează în mod aparte sectorul energetic, unde toate părțile implicate, inclusiv EDPR, trebuie să fie constructive în găsirea de soluții echilibrate pentru temperarea efectelor acestei crize. În pofida momentului dificil, avem în plan să investim în România pentru a crește ponderea regenerabilelor în sistemul energetic și avem în pregătire proiecte de unități de producție din surse regenerabile cu putere instalată cumulată de peste 1.000 MW, țara având nevoie de noi capacități de producție, pentru asigurarea independenței și securității energetice. Însă pentru ca acest lucru să se întâmple, orice investitor are nevoie reală de predictibilitate pe termen lung. Măsuri precum prelungirea aplicării supraimpozitării și suspendarea schemei de sprijin pe bază de certificate verzi, care nu țin cont de costurile reale efective ale companiilor, vor duce la pierderi semnificative și îi vor descuraja pe investitori", au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții EDPR.

viewscnt
Afla mai multe despre
supraimpozitare producatori energie
certificate verzi productie energie regenerabila
schema de sprijin preturi energie
scumpire energie