ULTIMA ORĂ Guvernul vrea să reglementeze prețurile cu care producătorii vând gaze pentru consumul populației și CET-urilor. Scutire de impozitul pe veniturile suplimentare

ULTIMA ORĂ Guvernul vrea să reglementeze prețurile cu care producătorii vând gaze pentru consumul populației și CET-urilor. Scutire de impozitul pe veniturile suplimentare
scris 17 mar 2022

Guvernul intenționează să oblige producătorii de gaze naturale din România, inclusiv pe cei care încă nu au început să producă în perimetrele offshore din Marea Neagră pe care le au în concesiune, să-și vândă producția la prețuri fixe furnizorilor consumatorilor casnici și centralelor de producție de energie termică ce alimentează sistemele centralizate de încălzire pentru populație, potrivit celei mai recente variante de proiect de ordonanță de urgență cu măsuri de ținere sub control a prețurilor la energie și gaze care se vor aplica începând cu 1 aprilie, când expiră actuala schemă de plafonare și compensare.

Draftul de act normativ nu precizează prețurile respective.

UPDATE: În varianta de proiect care va fi discutată vineri în ședința de Guvern, prețul reglementat de vânzare către furnizorii clienților casnici este de 150 lei/MWh, iar cel aferent vânzărilor către producătorii de energie termică pentru populație sau către furnizorii acestora - de 250 lei/MWh.

VIDEO PROFIT NEWS TV Dan Suciu, BNR: Plafonarea prețurilor la energie va avea un impact uriaș asupra inflației. Așteptăm decizii! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Dan Suciu, BNR: Plafonarea prețurilor la energie va avea un impact uriaș asupra inflației. Așteptăm decizii!

"În perioada 1 aprilie 2022 — 31 martie 2023, producătorii de gaze naturale care desfășoară atât activități de extracție onshore și/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activități, cât și activități de vânzare a gazelor naturale, au obligația să vândă, cu prețul de 150 lei/MWh, cantitățile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă curentă, către furnizorii clienților casnici pentru a asigura, în perioada 1 noiembrie 2022 — 31 martie 2023, necesarul de consum al clienților casnici din producția curentă și din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale stabilit conform Anexei nr. 5.

În perioada 1 aprilie 2022 — 31 martie 2023, producătorii de gaze naturale care desfășoară atât activități de extracție onshore și/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activități, cât și activități de vânzare a gazelor naturale, au obligația să vândă, cu prețul de 250 lei/MWh, cantitățile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă curentă, către furnizorii producătorilor de energie termică sau direct către producătorii de energie termică, după caz, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinată consumului populației (PET) , pentru a asigura, în perioada 1 noiembrie 2022 — 31 martie 2023, necesarul dc consum a1 acestor clienți din producția curentă și din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale stabilit conform Anexei nr. 5", stipulează proiectul de OUG.

Mai mult, pentru cantitățile de gaze vândute la preț reglementat și destinate consumatorilor casnici și producătorilor de agent termic pentru populație, dar și pentru cele vândute Transgaz și operatorilor de distribuție pentru consumul propriu tehnologic, producătorii de gaze vor fi scutiți de impozitul pe veniturile suplimentare obținute în urma liberalizării sectorului.

Banca Angliei a majorat din nou dobânda cheie, până la nivelul anterior pandemiei CITEȘTE ȘI Banca Angliei a majorat din nou dobânda cheie, până la nivelul anterior pandemiei

De altfel, draftul prevede că "Titularii de acorduri petroliere onshore si offshore, producători de gaze naturale, răspund în termen de maxim 5 zile lucrătoare cu oferte de vânzare parțiale sau totale, solicitărilor de cumpărare de gaze naturale destinate consumului tehnologic adresate de operatorul de transport și sistem și operatorii de distribuție concesionarl, individual sau agregat, direct sau prin platformele din piața centralizată".

Totodată, Executivul intenționează să îi scutească pe producători și furnizori, în perioada 1 aprilie 2022 — 31 decembrie 2022, de obligațiile în prezent în vigoare privind vânzarea și cumpărarea de gaze pe piețele centralizate din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
reglementare pret gaze
scumpire gaze
producatori gaze