Cel mai mare producător de petrol din Rusia, Rosneft, a raportat o creștere de 47,2% a profitului net în 2023 la 1.300 miliarde de ruble (14,07 miliarde de dolari) și a declarat că lucrează pentru a-și consolida capacitatea de producție de gaze în fața restricțiilor externe asupra petrolului, transmite Reuters.
Occidentul a impus sancțiuni ample împotriva exporturilor de energie ale Rusiei, încercând să priveze Kremlinul de venituri cruciale din petrol și gaze, după ce Moscova și-a trimis armata în Ucraina, în februarie 2022, scrie News.ro.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
O amenințare a SUA de a lovi cu sancțiuni firmele financiare care fac afaceri cu Rusia a înghețat comerțul turco-rus, de exemplu, inclusiv încetinirea unor plăți pentru petrolul rusesc, potrivit unor surse familiare cu chestiunea.
Rosneft a declarat că producția sa de țiței și gaze condensate a totalizat 193,6 milioane de tone în 2023, fără a oferi o comparație cu 2022.
Producția totală de hidrocarburi a fost anul trecut de 269,8 milioane de tone, inclusiv 92,7 miliarde de metri cubi de gaze.
”Ca rezultat al controlului strict al costurilor și al eforturilor de îmbunătățire a eficienței, costul unitar al producției de hidrocarburi la sfârșitul anului 2023 a scăzut la 2,6 dolari/bep”, a declarat Igor Secin, șeful Rosneft, într-un comunicat.
Câștigurile înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare (EBITDA) au crescut cu 17,8%, până la 3.000 de miliarde de ruble, în timp ce veniturile au crescut cu 1,3%, până la 9.200 miliarde de ruble.
Cheltuielile de capital au totalizat 1.300 miliarde de ruble în 2023, iar fluxul de numerar liber ajustat a fost de 1.400 miliarde de ruble, a spus compania.
Secin a exprimat critici subțiri la adresa băncii centrale ruse, într-un comunicat, după ce a criticat anterior banca la sfârșitul anului 2023, deoarece creșterile succesive ale ratei dobânzilor au dus costul împrumuturilor la nivelul actual de 16%.
CITEȘTE ȘI Profit masiv pentru cele mai mari companii petroliere din lume după invazia Ucrainei”Ca urmare a creșterii ratelor dobânzilor din a doua jumătate a anului, compania și-a concentrat atenția asupra reducerii sarcinii globale a datoriei”, a spus Secin.
El a arătat că datoria de plată anticipată și datoria financiară netă au fost reduse în mod colectiv cu 700 miliarde de ruble, dar a spus că cheltuielile cu dobânzile ale Rosneft pentru ultimul trimestru din 2023 au fost de 1,5 ori mai mari decât în aceeași perioadă din 2022.
”Cheltuielile cu dobânzile au crescut ca urmare, printre altele, a creșterii dobânzii cheie a Băncii Rusiei și creșterilor ulterioare ale marjelor dobânzilor de către bănci, ceea ce a dus la creșterea profiturilor sectorului bancar în 2023 la niveluri record”, a spus Secin.
Banca centrală a menținut ratele dobânzilor stabile la o ședință de vineri, după luni de înăsprire monetară.