Proiectul hidrocentralelor din Parcul Național Defileul Jiului merge mai departe, Ministerul Energiei vrea să înceapă exproprierile

Proiectul hidrocentralelor din Parcul Național Defileul Jiului merge mai departe, Ministerul Energiei vrea să înceapă exproprierile
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 feb 2024

Proiectul hidrocentralelor din Parcul Național Defileul Jiului merge mai departe. Mai multe ONG-uri de mediu au atras atenția că ar fi devastator pentru zonă, iar 33.000 de oameni au semnat o petiție „Opriți distrugerea Defileului Jiului”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
20 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Guvernul a pus recent în dezbatere publică proiectul de hotărâre care vizează aprobarea amplasamentului și declanșarea procedurilor de expropriere pentru realizarea celor două hidrocentrale.

„Prin acest proiect de act normativ se solicită aprobarea amplasamentului care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Racordarea la Sistemul Electroenergetic Național a Centralei Hidroelectrice Dumitra și a microhidrocentralei Livezeni din cadrul obiectivului de investiție „Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni - Bumbești”, județele Gorj și Hunedoara, terenuri situate pe raza unităților administrativ-teritoriale Aninoasa județul Hunedoara, declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, aprobarea listei imobilelor proprietate privată afectate de coridorul de expropriere. Totodată, acest proiect vizează asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată, situate pe amplasamentul coridorului de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere publică, scrie Hotnews.ro.

Profitul Transelectrica a scăzut cu 57% anul trecut CITEȘTE ȘI Profitul Transelectrica a scăzut cu 57% anul trecut

Valoarea exproprierilor este de 30.408,50 lei și se alocă de la bugetul de stat, prin Ministerului Energiei.

„Promovarea prezentului proiect de act normativ derivă din necesitatea creșterii capacității de producție de energie electrică în Sistemul Electroenergetic Național (SEN) prin urgentarea finalizării obiectivului de investiții „Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni - Bumbești”, obiectiv amplasat în partea de sud a județului Hunedoara și nord a județului Gorj pe sectorul râului Jiu cuprins între localitățile Livezeni și Bumbești și a evacuării energiei electrice produse la nivelul obiectivului menționat”, se mai arată în proiect.

Călin Dejeu, biolog, membru în Comisia Mondială a Ariilor Naturale Protejate și inițiatorul petiției „Opriți distrugerea Defileului Jiului” spune că proiectul va distruge parcul natural.

  • „Demersurile pentru continuarea acestui proiect sunt îngrijorătoare nu doar pentru mediu, ci mai ales pentru statul de drept. Pentru că avem o hotărâre judecătorească definitivă, care se bazează pe jurisprudența CJUE, obligatorie, hotărâre care nu lasă nicio portiță pentru continuarea proiectului.
  • Astfel, s-a stabilit că proiectul nu poate continua ”decât cu condiția excluderii probabilității sau a riscului de deteriorare a habitatelor sau de perturbări care afectează speciile și care pot avea un efect semnificativ în raport cu obiectivele acestei directive”.
  • Ori excluderea aceasta este imposibilă, din moment ce studiile efectuate pe un proiect cu finanțare europeană, sub autoritatea Ministerului Mediului, au concluzionat astfel: ”Cel mai important factor de natură să ducă la modificări profunde în fauna parcului este reprezentat de construirea barajului din nordul defileului. In cazul dării în folosință a barajului, în condițiile persistenței secetei actuale, practic capacitatea Jiului de a susține ecosisteme acvatice viabile în aval de baraj va dispare...”.
  • Studiile fiind efectuate pentru managementul parcului național și al sitului Natura 2000 suprapus, ignorarea rezultatelor echivalează cu folosirea fondurilor pentru alte scopuri decât cele pentru care au fost alocate, adică fraudarea fondurilor europene”, a explicat Dejeu.
viewscnt
Afla mai multe despre
hidrocentrale
defileul jiului