PROPUNERE OFICIALĂ: Preț plafonat la energie și pentru românii care au consumat peste 300 kWh pe lună anul trecut

PROPUNERE OFICIALĂ: Preț plafonat la energie și pentru românii care au consumat peste 300 kWh pe lună anul trecut
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 11 mai 2022

Și consumatorii casnici de energie electrică care au avut în 2021 un consum mediu lunar de peste 300 kWh ar putea beneficia de preț plafonat, de 1 leu/kWh cu TVA inclusă, potrivit unui amendament la legislația în vigoare depus în Parlament.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În prezent, au prețuri plafonate la electricitate numai clienții casnici care au consumat anul trecut, în medie, cel mult 100 kWh pe lună (preț final cu TVA de 0,68 lei/kWh), respectiv între 100 și maximum 300 kWh pe lună (0,8 lei/kWh).

ULTIMA ORĂ Just Eat Takeaway.com iese din România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Just Eat Takeaway.com iese din România

În schimb, gospodăriile populației care în 2021 au consumat în medie peste 300 kWh pe lună achită de la 1 aprilie prețul de piață practicat de furnizorul lor.

Conform comparatorului de oferte concurențiale pentru casnici al ANRE, în afară de cea a producătorului de stat Hidroelectrica (de 0,68 lei/kWh), toate celelalte prevăd prețuri de cel puțin 1,46 lei/kWh, adică cu 46% mai mari decât prețul plafonat de 1 leu/kWh propus de autorii amendamentului.

BERD și-a înrăutățit previziunile privind creșterea economiei românești în 2022 și în 2023 CITEȘTE ȘI BERD și-a înrăutățit previziunile privind creșterea economiei românești în 2022 și în 2023

Dacă modificarea propusă va fi votată de Parlament, casnicii cu consum mediu lunar în 2021 de peste 300 kWh vor beneficia de același preț final plafonat, de 1 leu/kWh, precum imensa majoritate a clienților noncasnici, cu excepția celor mai mari consumatori industriali, care primesc subvenții de stat pentru acoperirea costurilor cu certificatele CO2 incluse în prețul energiei.

Toate aceste plafoane de preț sunt valabile până la 31 martie 2023.

IBM și SIMAVI sunt interesate să implementeze noul portal al ANAF. Proiectul, un proiect complex care presupune și introducerea de noi servicii pentru utilizatori, ar putea avea un cost în jurul a 1,2 milioane de euro CITEȘTE ȘI IBM și SIMAVI sunt interesate să implementeze noul portal al ANAF. Proiectul, un proiect complex care presupune și introducerea de noi servicii pentru utilizatori, ar putea avea un cost în jurul a 1,2 milioane de euro

Autorii amendamentului intenționează să păstreze prevederea în prezent în vigoare, potrivit căreia, în cazul casnicilor cu consum mediu lunar de peste 300 kWh anul trecut, dar care în 2022 se vor încadra în această limită, precum și în cazul clienților casnici și noncasnici racordați începând cu data de 1 ianuarie 2022, furnizorii vor emite în luna februarie 2023 facturi de regularizare a consumului facturat anterior pentru perioada aprilie-decembrie 2022 utilizând prețurile plafonate de 0,68 lei/kWh sau 0,8 lei/kWh, după caz. Asta înseamnă că cei care ar urma să beneficieze de preț plafonat de 1 leu/kWh vor putea fi "regularizați" în februarie anul viitor la plafoanele inferioare, dacă consumă sub 300 kWh pe lună anul acesta.

În schimb, se are în vedere eliminarea articolului care stipulează că tranșele de consum mediu lunar care dau dreptul la prețuri plafonate, precum și nivelul acestor plafoane, pot fi modificate de Guvern prin hotărâre "în funcție de evoluțiile înregistrate pe piețele interne și internaționale de energie electrică și gaze naturale și de evoluția geopolitică din vecinătatea României". Cu alte cuvinte, atât tranșele, cât și plafoanele ar urma să poată fi modificate mai greu, doar prin lege sau OUG.

CONFIRMARE Guvernul începe lupta pentru turiști străini, cu un plan care prevede și prime pentru agențiile de turism CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul începe lupta pentru turiști străini, cu un plan care prevede și prime pentru agențiile de turism

Statul român trebuie să își îndeplinească obligațiile de plată pe care și le-a asumat față furnizorii de energie, de decontare a costurilor plafonării prețurilor și compensării facturilor, nefiind achitate nici 30% din sumele pe care statul se angajase să le plătească, a declarat recent directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Daniela Dărăban, la conferința News.ro Energy road.

“Noi am aplicat aceste măsuri după ce statul român a plătit, de fapt, nici 30% din sumele pe care a decis să le aplice ca măsuri de reducere a impactului la consumatorul final. Restul presiunii financiare este la nivelul furnizorilor, care în continuare se lovesc de prețuri mari pe piața en-gros, achiziționează în continuare energie la acest preț, plătesc tariful de distibuție, plătesc tariful de transport, plătesc taxele, TVA, nu există întârzieri la aceste plăți, dar statul român are întârzieri greu explicabile. Statul trebuie să își îndeplinească obligațiile de plată pe care le-a asumat cu termene foarte clare către furnizori”, a spus Dărăban.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret energie
scumpire energie
plafonare preturi energie