Proteste în Iordania împotriva unui acord "electricitate contra apă" încheiat cu Israelul

Proteste în Iordania împotriva unui acord "electricitate contra apă" încheiat cu Israelul

Instalație de desalinizare a apei din Israel. Sursă foto: www.water-technology.net

scris 27 nov 2021

Mai multe mii de iordanieni au protestat împotriva unui acord "electricitate contra apă" încheiat de țara lor cu Israelul, solicitând Guvernului de la Amman să rupă tratatul de pace cu statul evreu și susținând că normalizarea relațiilor cu acesta reprezintă o formă de "supunere umilitoare", scrie Haaretz.

"NU acordului rușinii", au scandat demonstranții, unii dintre ei purtând pancarte inscripționate cu mesajul "Normalizare înseamnă trădare". Protestul a fost organizat de către mai multe partide de opoziție, islamiste, dar și de stânga, precum și de către grupuri tribale și sindicale.

România împrumută 15 miliarde euro pentru finanțarea reformelor PNRR CITEȘTE ȘI România împrumută 15 miliarde euro pentru finanțarea reformelor PNRR

Iordania, Israelul și Emiratele Arabe Unite au semnat recent un acord, în prezența emisarului SUA pentru schimbări climatice John Kerry, care prevede că regatul hașemit va construi parcuri fotovoltaice cu putere instalată totală de 600 MW, care vor exporta energie în Israel, și va primi la schimb 200 de milioane de metri cubi de apă desalinizată. Iordania se confruntă cu mari probleme în asigurarea apei potabile.

Unitățile de producție de energie solară vor fi construite în Iordania de către Emiratele Arabe Unite, stat care și-a normalizat relațiile cu Israelul anul trecut.

Vaccin: Moderna va dezvolta o doză de rapel specifică pentru noua variantă Omicron CITEȘTE ȘI Vaccin: Moderna va dezvolta o doză de rapel specifică pentru noua variantă Omicron

Proiectul se află încă în stadiu incipient, așteptându-se rezultatele mai multor studii de fezabilitate. Dacă însă va fi concretizat, va reprezenta unul dintre cele mai mari proiecte de cooperare regională între Israel și statele arabe.

"Acordul are ca scop legarea completă a Iordaniei de entitatea sionistă. Nu este un acord comercial, este un acord de normalizare rușinos și umilitor", a spus unul dintre principalii lideri ai opoziției islamiste din Iordania, Ali Abu Sukkar.

BCE își menține planul de a opri achizițiile de obligațiuni de urgență în martie anul viitor, în pofida riscurilor legate de varianta africană a Covid-19 CITEȘTE ȘI BCE își menține planul de a opri achizițiile de obligațiuni de urgență în martie anul viitor, în pofida riscurilor legate de varianta africană a Covid-19

Mulți iordanieni se opun normalizării legăturilor cu Israelul, care ar urma acordului de pace semnat în 1994 și care a deschis calea cooperării celor două state în domeniile energiei, gazelor și apei.

Sentimentele anti-israeliene sunt puternice în Iordania, unde cei mai mulți dintre cei circa 10 milioane de locuitori sunt de origine palestiniană și poartă memoria expulzării sau fugii în Iordania ca urmare a conflictelor armate ce au urmat creării statului Israel în 1948.

viewscnt
Afla mai multe despre
proteste iordania acord israel
acord iordania israel energie apă desalinizată
relații israel iordania
proiecte energie apă desalinizată iordania israel