Reprezentanții Termoenergetica București susțin că au negociat favorabil noul contract de furnizare a energiei termice cu ELCEN

Reprezentanții Termoenergetica București susțin că au negociat favorabil noul contract de furnizare a energiei termice cu ELCEN

Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

scris 13 dec 2019

Compania Municipală Termoenergetica București S.A. a negociat favorabil noul contract de furnizare a energiei termice cu ELCEN, susțin reprezentanții Termoenergetica.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Termoenergetica, directorul general al Companiei Municipale Termoenergetica București S.A., Alexandru Burghiu, a declarat, joi, că a obținut modificarea unor prevederi contractuale defavorabile până în prezent bucureștenilor, în noul contract de furnizare a energiei termice între CMTEB și ELCEN, scrie News.ro.

"Acest contract a fost mai mult decât dăunător pentru RADET București și vedem efectele lui prin penalitățile cumulate, în valoare de 3,7 miliarde de lei. Am reușit și am înlăturat o parte din clauzele ce au condus la aceste penalități. Am reușit și am scos această decalare de 10 zile de la data facturării de ELCEN și data la care noi facturăm la cetățeni", a afirmat Alexandru Burghiu.

Fostul șef de la Transelectrica, trimis în judecată pentru că și-ar fi falsificat diploma de inginer CITEȘTE ȘI Fostul șef de la Transelectrica, trimis în judecată pentru că și-ar fi falsificat diploma de inginer

Directorul General CMTEB a precizat că un nou pas s-a făcut și prin introducerea în contractul dintre CMTEB și Primăria Municipiului București a posibilității plății unui avans de 50%, astfel încât noua companie să aibă asigurat un cash flow, pentru plata facturilor de energie termică în perioada estivală, atunci când se generează penalități din cauza caracterului sezonier al activității de furnizare a energiei termice.

Administratorul judiciar al ELCEN, Sierra Quadrant, a transmis, joi, că semnarea contractului cadru cu ELCEN este tergiversată de conducerea companiei municipale Termoenergetica București, noul distribuitor de energie termică al Capitalei.

”În paralel, continuând politica de forță impusă de Primăria Municipiului București (PMB) care a obligat ELCEN să livreze apa caldă gratis către RADET, Termoenergetica solicită ELCEN să furnizeze agent termic pe baza unor comenzi zilnice, în afara contractului, adică nelegal”, se arată în comunicat.

La aproape 30 de zile de la ședința Consiliului General al Municipiului București, în care s-a decis majorarea de capital a Termoenergetica cu aproximativ 650 milioane de lei, PMB nu a transferat niciun leu în conturile societății, potrivit companiei.

”Acest lucru înseamnă că Termoenergetica, urmând modelul RADET, va primi energie termică gratis de la ELCEN și va acumula datorii, fiind lipsită totodată de capitalul de lucru necesar pentru plata salariilor și pentru reparațiile rețelei de conducte. În prezent, datoriile curente neîncasate de ELCEN au ajuns la cca 250 milioane de lei, fără a lua în calcul datoria istorică de 3,7 miliarde de lei”, se arată în comunicat.

În tot acest timp, acțiunile de imagine ale PMB pentru care sunt cheltuite sute de milioane de lei s-au intensificat, ceea ce ar demonstra dezinteresul pentru problemele structurale cu care se confruntă orașul, potrivit administratorului.

”Atragem din nou atenția că această abordare afectează substanțial situația economică a ELCEN, societate aflată deja în insolvență, care face eforturi deosebite de a duce la îndeplinire planul de reorganizare”, se arată în comunicat.

Compania consideră că este un semnal de alarmă refuzul conducerii primăriei de a constitui o garanție cuprinsă în contractul cadru menită să asigure recuperarea creanțelor ELCEN, care ar reprezenta și o dovadă a bunei credințe și o garanție inclusiv a faptului că nu se dorește urmarea modelului RADET.

viewscnt
Afla mai multe despre
termoenergetica
elcen