Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean, convins de o companie clujeană să investească în România

Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean, convins de o companie clujeană să investească în România
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 8 nov 2022

Finas Group, companie clujeană care operează pe piața energiei verzi, a devenit partener într-un joint venture cu DTEK Renewables International, cel mai mare investitor privat de energie din Ucraina, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean, pentru a dezvolta mai multe proiecte de energie din surse regenerabile, în valoare de 150 de milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special

Rinat Ahmetov, care este și patronul clubului de fotbal Șahtior Donețk, este creditat de Forbes la acest moment cu o avere de 4,3 miliarde dolari.

Grupul Finas este deținut de familia Dana și Claudiu Șugar, fiind implicat atât în energie, cât și în agricultură, imobiliare, medicină. Claudiu Șugar este partener de afaceri și cu Simion Mureșan, care deține Electrogrup, cea mai mare companie din grupul E-INFRA, cu activități în energie, infrastructură și telecomunicații, relevă datele analizate de Profit.ro.

Colaborarea între cele două companii a început în decembrie 2021, prin dezvoltarea comună a unui parc eolian de 60 MW în localitatea Ruginoasa, județul Iași, pe o suprafață de 25 de hectare. Investiția în valoare de 90 de milioane de euro se află în acest moment în stadiul de proiectare și de licitații echipamente, urmând a fi finalizată în 2024.

În iunie 2022, Finas Group și DTEK Renewables International au demarat un nou proiect în valoare de 60 de milioane de euro. Este vorba de un parc solar de 65 MW în localitatea Glodeni, județul Mureș, ce se întinde pe 90 de hectare și care va fi finalizat anul viitor. În momentul asocierii celor două companii, atât parcul eolian, cât și cel solar aveau autorizație tehnică de racordare (ATR).

FOTO Pasajul de la Domnești - deschis la sfârșitul acestei săptămâni CITEȘTE ȘI FOTO Pasajul de la Domnești - deschis la sfârșitul acestei săptămâni

„Aceste investiții sunt parte a unei colaborări în mai multe trepte și pe mai mulți ani cu DTEK Renewables International, pentru dezvoltarea a 200 MW. Suntem încrezători în acest parteneriat dat fiind că, în 2021, când am demarat procesul de vânzare cu mai mulți competitori, DTEK s-a dovedit a fi compania cea mai serioasă și care a venit cu cea mai bună ofertă”, a declarat Claudiu Șugar, CEO Finas Group.

„Suntem încântați să colaborăm cu Finas Group în dezvoltarea proiectelor Ruginoasa și Glodeni. Acestea sunt primele investiții ale DTEK Renewables International în România, ca parte a planurilor companiei de a deveni un producător major de energie regenerabilă din țară”, a spus și John Stuart, CEO al DTEK Renewables International.

Cele două amplasamente, Ruginoasa (Iași) și Glodeni (Mureș), au fost alese de Finas Group ținând cont că ambele județe au deficit major de energie și, cu atât mai mult, de energie din surse regenerabile. Decizia de a face un parc eolian la Ruginoasa a venit ca urmare a studiilor de vânt făcute, care au arătat potențialul eolian considerabil al ariei respective. Odată finalizate cele două investiții, în sistemul energetic național se vor livra cantități foarte mari de energie – 200.000 MW/an la Ruginoasa și 74.000 MW/an la Glodeni.

„Acest tip de proiecte reprezintă un magnet pentru dezvoltarea zonelor respective. Ele devin poluri pentru investițiile industriale viitoare, atrăgând companii care au în vedere consum de energie verde exclusiv pentru produsele lor. În plus se creează zeci de locuri noi de muncă, iar bugetul comunităților locale crește date fiind taxele plătite de companii atât în faza de autorizări, cât și după punerea în funcțiune a parcurilor”, a mai spus Claudiu Șugar.

Înființat în 2002, Finas Group activează atât pe piața de energie regenerabilă, cât și în agricultură și real estate. Compania clujeană a dezvoltat, înainte de 2013, peste 80 MW (din care 64 MW în energie eoliană, 15 MW în energie solară și 5 MW în hidrocentrale) și are în operare în prezent 15 MW în energie solară cu fonduri de investiții slovace și cehe.

DTEK Renewables International este parte a Grupului DTEK, investitor privat lider în sectorul energetic al Ucrainei. Organizat în prezent ca un holding cu șapte subsidiare deținute în totalitate și încorporate în Țările de Jos, grupul are majoritatea operațiunilor și activelor sale în Ucraina. Întreprinderile DTEK generează energie electrică prin centrale solare, eoliene și termice, sunt implicate în producția de cărbune și gaze naturale, și comercializează produse energetice atât pe piețele ucrainene, cât și pe cele internaționale. Totodată, distribuie și furnizează energie electrică clienților, oferă produse și soluții pentru îmbunătățirea eficienței energetice și dezvoltă o rețea de stații de încărcare rapidă cu energie.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
dtek renewables international
finas group