România a exportat toată săptămâna electricitate către Ucraina în regim de urgență

România a exportat toată săptămâna electricitate către Ucraina în regim de urgență
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 apr 2024

România a exportat electricitate către Ucraina, via Republica Moldova, pe tot parcursul acestei săptămâni și continuă și astăzi, în baza acordului bilateral pentru ajutor în situații de urgență.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank, Fabrica de Consultanță.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Starea sistemului de energie din Ucraina pare să se fi îmbunătățit puțin duminică, în condițiile în care ministerul de resort de la Kiev a anunțat că va relua exporturile, chiar dacă în volume minore. Importurile vor contintinua, totuși, în cantități semnificative, potrivit datelor Transelectrica și Moldelectrica, analizate de Hotnews.

Pregătind parcuri solare, proprietarul celui mai mare producător și distribuitor de băuturi spirtoase și vinuri din România intră și pe nișa de comerț al carburanților pentru mașini CITEȘTE ȘI Pregătind parcuri solare, proprietarul celui mai mare producător și distribuitor de băuturi spirtoase și vinuri din România intră și pe nișa de comerț al carburanților pentru mașini

Exporturile de electricitate ale României către Ucraina au început încă de duminica trecută și au continuat pe parcursul întregii săptămâni, cu o medie de 400-500 de MW și cu un vârf de peste 800 de MW în orele de seară.

Duminică, la ora 11:30, din România pleca o cantitate de electricitate de 330 MW.

Grupul Emma al omului de afaceri ceh Jiri Smejc, care controlează Premier Energy, își extinde afacerile din România și în zona producției de țiței și gaze. Achiziția Stratum Energy România CITEȘTE ȘI Grupul Emma al omului de afaceri ceh Jiri Smejc, care controlează Premier Energy, își extinde afacerile din România și în zona producției de țiței și gaze. Achiziția Stratum Energy România

Reprezentanții Transelectrica au precizat, pentru HotNews.ro, că România oferă ajutor la solicitarea operatorului de transport și sistem ucrainean în baza acordului bilateral pentru ajutor în situații de urgență (Contract on Provision of Mutual Emergency Energy Delivery for Securing the System Services between Power Systems of Ukraine and Romania) și conform procedurii stabilite prin acest acord.
Ce spune ministerul ucrainean al energiei

Ucraina intenționează să reia duminică exporturile de energie electrică, dar în volume minore, și se așteaptă la importuri substanțiale de energie în perioadele de vârf de consum, a transmis ministerul energiei de la Kiev.

„Nu sunt prognozate deficite de electricitate sau asistență de urgență pentru ziua de astăzi", a precizat ministerul într-un comunicat citat de Reuters.

VIDEO Antibiotice Iași - afaceri și profit record. Recent a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică CITEȘTE ȘI VIDEO Antibiotice Iași - afaceri și profit record. Recent a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică

Ministerul a precizat că aproximativ 139 de megawați oră (Mwh) ar putea fi exportați duminică, iar importurile vor fi de 8.430 Mwh.

Ucraina și-a majorat brusc importurile de electricitate și a oprit exporturile după o serie de atacuri asupra sistemului său energetic la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie.

Sâmbătă, din cauza liniilor electrice deteriorate de atacurile rusești, în zonele Krivoi Rog și Harkov în că erau aplicate opriri controlate ale furnizării de energie, potrivit UNN.

Investigația UE asupra parcurilor eoliene tensionează relațiile dintre Bruxelles și Beijing CITEȘTE ȘI Investigația UE asupra parcurilor eoliene tensionează relațiile dintre Bruxelles și Beijing

Din cauza constrângerilor de rețea pe liniile operatorului de transport și de sistem, vineri au fost aplicate programe de întreruperi în regiunea Harkov și în Krivoi Rog și acestea au continuat și sâmbătă, a spus ministerul ucrainean al energiei.

Nevoile consumatorilor au fost acoperite prin producție proprie, importuri și ajutoare de urgență (din Polonia, Slovacia și România), a precizat sursa citată.

Liviu Dragnea intră intr-o nouă afacere CITEȘTE ȘI Liviu Dragnea intră intr-o nouă afacere

Volumul ajutorului de urgență s-a ridicat la mai puțin de 2% din consumul zilnic de sâmbătă, a mai spus ministerul ucrainean al energiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
ucraina
electricitate