România a majorat din nou, de 2,5 ori, taxa pe importurile și exporturile de energie electrică din și către Republica Moldova și Ucraina

România a majorat din nou, de 2,5 ori, taxa pe importurile și exporturile de energie electrică din și către Republica Moldova și Ucraina
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 19 iun 2023

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a majorat din nou, de joi, tariful reglementat aplicat de operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, tuturor tranzacțiilor de import, export și tranzit de energie electrică programate cu sistemele electroenergetice ale așa-ziselor ″țări perimetrice″, care în cazul României sunt statele vecine nemembre UE Republica Moldova și Ucraina.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, după ce tariful a fost dublat de la 1 septembrie 2022, de la 0,6 la 1,2 euro/MWh plus TVA, acesta a crescut de joi din nou, de 2,5 ori, la 3 euro/MWh plus TVA.

VIDEO Băncile libaneze, luate din nou cu asalt de deponenți furioși. De ce sunt libanezii furioși pe bănci CITEȘTE ȘI VIDEO Băncile libaneze, luate din nou cu asalt de deponenți furioși. De ce sunt libanezii furioși pe bănci

Majorarea vine după ce, pe 18 aprilie, Asociația Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport al Electricității (European Network of Transmission System Operators for Electricity - ENTSO-E) a aprobat majorarea capacității de export de energie dinspre Europa Continentală spre Ucraina și Republica Moldova, de la 850 MW la 1.050 MW. Capacitatea de import a fost menținută la 400 MW.

Normele UE prevăd că operatorii de transport și de sistem (OTS) din spațiul comunitar primesc compensații pentru costurile aferente găzduirii fluxurilor de energie electrică transfrontaliere în rețelele lor, plătite de către operatorii omologi ai sistemelor de unde provin și unde ajung în final aceste fluxuri. În acest scop, OTS-urile din UE contribuie cu bani la un fond comun, contribuția fiecăruia fiind proporțională cu raportul dintre valoarea absolută a fluxurilor nete înspre și dinspre sistemul său național de transport și suma dintre valoarea absolută a fluxurilor nete înspre și dinspre toate sistemele naționale de transport.

O parte din zborurile care ar trebui să ajungă în Brașov sunt deviate spre București, Sibiu și Târgu Mureș. ROMATSA nu are suficienți controlori de trafic aerian care să lucreze în ture CITEȘTE ȘI O parte din zborurile care ar trebui să ajungă în Brașov sunt deviate spre București, Sibiu și Târgu Mureș. ROMATSA nu are suficienți controlori de trafic aerian care să lucreze în ture

Compensațiile acoperă pierderile de energie aferente găzduirii fluxurilor transfrontaliere de electricitate, precum și costurile suportate de OTS-uri cu punerea la dispoziție a infrastructurii în scopul găzduirii fluxurilor transfrontaliere de energie electrică, inclusiv cu investițiile în întărirea rețelelor necesare pentru facilitarea acestor fluxuri.

În schimb, țărilor terțe precum Republica Moldova și Ucraina li se aplică o taxă de utilizare a sistemelor de transport de energie din UE, stabilită în fiecare an la nivelul contribuției estimate per megawatt-oră pe care operatorii de sisteme de transport dintr-o țară UE ar trebui să o verse la fondul comun menționat pe baza fluxurilor transfrontaliere de energie electrică preconizate pentru anul în cauză. OTS-urile terțe își recuperează taxa de la exportatorii și importatorii naționali de energie.

Ciolacu a povestit la Parlament că a picat la Facultatea de Drept, că a condus numai mașini second hand și că a lucrat ca muncitor: Nu am furat niciodată, nu am fost acuzat, nu am fost chemat niciodată la DNA CITEȘTE ȘI Ciolacu a povestit la Parlament că a picat la Facultatea de Drept, că a condus numai mașini second hand și că a lucrat ca muncitor: Nu am furat niciodată, nu am fost acuzat, nu am fost chemat niciodată la DNA

Ucraina și-a majorat importurile de energie din Europa pe fondul celor mai recente atacuri ale Rusiei asupra sistemului său energetic, din 30 mai și 6 iunie. După cel mai recent, în care a fost distrus sistemul hidroenergetic de la Kahovka, Ucraina a solicitat UE să majoreze din nou capacitatea de export de energie, de la 1.050 la 2.000 MW.

Pe de altă parte, șeful Ukrenergo, operatorul de transport și sistem ucrainean, Volodymyr Kudrytskyi, a declarat recent că reglementatorul pieței de energie din Ucraina, echivalentul ANRE-ului românesc, trebuie să elimine plafoanele naționale de preț, pentru a-i stimula pe traderii europeni să exporte curent electric în Ucraina în orele de seară, când se înregistrează vârf de consum și deficit de energie în sistem.

ULTIMA ORĂ BCE a majorat din nou dobânzile. Ciclul istoric de înăsprire monetară, fără precedent, s-ar putea apropia de final CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ BCE a majorat din nou dobânzile. Ciclul istoric de înăsprire monetară, fără precedent, s-ar putea apropia de final

România, prin Transelectrica, a acordat Ucrainei și Republicii Moldova, în mai multe rânduri, ajutoare energetice de avarie, după ce cele două sisteme energetice vecine s-au desprins de cel al Rusiei și s-au sincronizat de urgență la rețeaua interconectată a Europei continentale în martie 2022, la mai puțin de o lună de la startul agresiunii militare a Kremlinului.

Potrivit Codului tehnic al rețelei de transport de energie, aprobat prin ordin al ANRE, Dispecerul Energetic Național din cadrul Transelectrica poate acorda ajutor de avarie sistemelor energetice cu care funcționează interconectat și cu care are încheiate convenții în acest sens, în cazul unor deficite de putere sau al unor incidente grave în cadrul acestora.

viewscnt
Afla mai multe despre
export energie ucraina republica moldova
import energie ucraina republica moldova
atacuri rusia sistemul energetic ucraina
romania ucraina republica moldova energie electrică