Contract semnat: România importă din Azerbaidjan până la 10% din consumul anual. Discreție asupra prețului

Contract semnat: România importă din Azerbaidjan până la 10% din consumul anual. Discreție asupra prețului
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 feb 2023

Compania românească de stat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, și Socar Trading, filiala companiei naționale petroliere Socar a Azerbaidjanului, au semnat în capitala statului caucazian un contract pe un an de import de gaze azere în România, care prevede livrări de până la 1 miliard de metri cubi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Contractul, anunțat în avanpremieră joi de președintele Klaus Iohannis, aflat în vizită la Baku, intră în vigoare de la 1 aprilie și va fi valabil până pe 31 martie 2024.

VIDEO Surpare majoră pe DN1 pe Valea Prahovei: O bandă a drumului a fost închisă CITEȘTE ȘI VIDEO Surpare majoră pe DN1 pe Valea Prahovei: O bandă a drumului a fost închisă

Încheierea acestui document juridic reprezintă o continuare și consolidare a bunelor relații de cooperare dintre cele două companii și a relațiilor contractuale care au la bază un acord cadru încheiat în luna noiembrie 2022 pe termen nelimitat. Contractul prevede posibilitatea livrării unor cantități de până la 1 miliard mc până în 31 martie 2024 și va intra în vigoare la 1 aprilie 2023 prelungind astfel cadrul contractual stabilit prin primul contract individual încheiat de companii la finele anului trecut. Acest nou aranjament contractual deservește astfel obiectivele strategice de siguranță în aprovizionarea cu gaze naturale și de diversificare a surselor″, a transmis Romgaz.

1 miliard de metri cubi înseamnă circa 10% din consumul anual de gaze naturale al României.

ULTIMA ORĂ FOTO Un autocar românesc s-a răsturnat în Slovenia, trei pasageri au murit CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Un autocar românesc s-a răsturnat în Slovenia, trei pasageri au murit

Producătorul român de gaze, controlat de Ministerul Energiei cu peste 70% din acțiuni și listat la Bursa de Valori București, nu a oferit niciun detaliu despre formula de preț de achiziție a gazului azer.

Toamna trecută, la București, Romgaz a semnat cu Socar un memorandum privind o investiție comună într-un terminal de gaze naturale lichefiate (LNG) la Marea Neagră.

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri gaze azerbaidjan
romgaz socer
romgaz import gaze azerbaidjan