Romgaz a început exploatarea zonei adânci a structurii Caragele, majorându-și producția cu 1,4%

Romgaz a început exploatarea zonei adânci a structurii Caragele, majorându-și producția cu 1,4%
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 30 ian 2020

Producția Romgaz a crescut în luna ianuarie cu 1,4% ca urmare a majorării volumului de gaze extras din perimetrul Caragele, în urma declanșării producției din zona adâncă a zăcământului din județul Buzău.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Potențialul productiv zilnic al noii sonde 77 Rosetti, din zona adâncă a structurii Caragele, din județul Buzău, este de peste 1.500 barili echivalent petrol (boe).

Într-un comunicat de presă, CEO-ul companiei, Adrian Volintiru, susține că, pe lângă declanșarea producției la 77 Rosetti, “Romgaz a intensificat exploatarea în zona de adâncime medie a structurii Caragele, prin introducerea în producție a două noi sonde, cu un debit zilnic mediu de peste 1.000 boe”.

România - cea mai accelerată scădere a producției de gaze din ultimii ani. Nu numai OMV Petrom, ci și Romgaz raportează volume mai mici extrase CITEȘTE ȘI România - cea mai accelerată scădere a producției de gaze din ultimii ani. Nu numai OMV Petrom, ci și Romgaz raportează volume mai mici extrase

Titlul comunicatului emis de companie, însă, susține că “Romgaz va crește producția zilnică cu aproximativ 30%”!? Dacă un debit zilnic de 2.500 boe ar reprezenta 30% din extracțiile Romgaz, rezultă că producția zilnică a companiei ar fi de aproximativ 8.000 de boe/zi, iar cea trimestrială de 720.000 boe.

În ultimul trimestru al anului trecut, Romgaz a extras o cantitate de 12 ori mai mare, de 8,53 milioane boe, ceea ce arată că majorarea producției cu 30% nu este aplicabilă producției totale a companiei, ci, probabil, doar celei din perimetrul Caragele.

“Cele trei sonde oferă o nouă perspectivă structurii Caragele, prin creșterea producției zilnice cu aproximativ 30 %, ceea ce a indus o sporire a productiei totale a Companiei cu 1,4% in luna ianuarie”, mai precizează comunicatul Romgaz.

În realitate, cei 2.500 boe/zi potențiali (producția celor 3 noi sonde) ar reprezenta o majorare, tot potențială, a producției cu doar 2,5% pe zi, de unde și creșterea anunțată pentru luna ianuarie, de 1,4% (probabil că potențialul productiv maxim urmează a fi atins în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat).

Potrivit datelor publicate de companie, producția de gaze a Romgaz a scăzut în ultimul trimestru al anului trecut cu 5,9% față de perioada similară a anului precedent, ajungând la 8,53 milioane boe.

Semne au apărut din trimestrul al treilea, când Romgaz a raportat o reducere cu 2,3% a cantității de gaze extrase.

Surprinzător, pe întreg anul trecut, Romgaz, care a înregistrat creșteri de producție în 2017 și 2018, a anunțat o scădere cu 1,1% (33,92 milioane boe) a producției de gaze.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
gaze